Trichet vähem sünge kui Ameerika ametivend

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKP president Jean-Claude Trichet
EKP president Jean-Claude Trichet Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Keskpank teatas eile, et eurotsooni majanduse taastumine ületab ootusi, kuigi «võitu välja kuulutada on veel liiga vara».

Samas oli Euroopa Keskpanga toon märgatavalt vähem morn, kui USA ametivendade oma.

Keskpanga presidendi Jean-Claude Trichet’ sõnutsi näitavad kõik märgid üha selgemalt, et tänavune kolmas kvartal tuleb prognoositust tugevam. Väljavaade olevat küll ebakindel, kuid mitte «üliebakindel», nagu keskpankur varem arvas.

Kontrastiks sellele märkis USA keskpanga juht Ben Bernanke juulikuus, et USA majanduse tulevik on «ebatavaliselt ebakindel» ning viitas sellele, et põhimõtteliselt ollakse keskpangas valmis ka järjekordseks stiimulipaketiks.

Paar tundi enne Trichet’ kommentaare oli Saksamaa teatanud juuni eksporditellimuste ootusiületavast 3,2-protsendisest hüppest, Kreeka sai aga Euroopa Liidu võimudelt ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt kiita kriisiprogrammi eduka rakendamise eest.

Kuna näib, et eurotsooni jaoks on hullem kriis möödas, on ka finantsturgude usaldus taastuma hakanud. Septembris hakkab keskpank arutama järgmisi samme erakorraliste meetmete järk-järguliseks lõpetamiseks.

Samas jäi Trichet ettevaatlikuks ja ütles: «Võitu ma välja ei kuuluta.» Ta selgitas, et pärast «ülimalt meeldivat» teist kvartalit ei tule kasv teise poolaasta lõikes siiski eriti dünaamiline. Intressimäärade muutmise kohta ei saatnud ta aga «absoluutselt ühtegi signaali».

Baasintressi määr jäeti juba 15. järjestikuseks kuuks rekordiliselt madala 1 protsendi peale.

Trichet põhjendas ameeriklastest optimistlikumat tooni sellega, et eurotsoon on viimastel kuudel finantsturgude silmis USAga võrreldes rohkem populaarsust kogunud.

«Mõnda aega oldi Euroopa suhtes ülimalt negatiivselt meelestatud, USA suhtes aga ülimalt positiivselt. Nüüd on pendel meie hinnangul liikumas teises suunas,» ütles Trichet.

«Samas oleks ilmselt liiga vara USA majanduse suhtes väga negatiivset seisukohta võtta,» lisas ta.

ING analüütik Peter Vanden Houte selgitas, et USA keskpank keskendub rohkem majandusväljavaatele ja deflatsiooniriskile. «Euroopa Keskpank peab aga rohkem silmas finantsasjade normaliseerumist,» lisas ta.

Üldiselt on analüütikud seda meelt, et Euroopa Keskpanga optimism võib osutuda alusetuks.

USA ja eurotsooni rahapoliitika juhtfiguurid kogunevad paari nädala pärast USA mägikuurorti Jackson Hole’i korralisele kokkusaamisele.

«Ma ei saa miskipärast lahti mõttest, et kui euroala ametnikud Jackson Hole’i matkaradadele paar tiiru peale teevad, ei ole nad mitte üksnes kergelt roidunud, vaid ka veidi vähem uljad,» ütles Barclays Capitali Euroopa analüütik Julian Callow.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles