Itaalia peaminister ähvardas avalikustada ELi institutsioonide kulud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matteo Renzi
Matteo Renzi Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister Matteo Renzi ähvardas teha tülis Itaalia eelarveplaanide üle avalikuks Euroopa Liidu institutsioonide kulud.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso tegi eile Itaaliale etteheiteid kirja avaldamise pärast, milles EL nõuab selgitust Rooma reegleid eirava eelarve kohta.

ELi tippkohtumisel viibinud Renzi ähvardas seepeale heita valgust Brüsseli enda kulutustele.

«Me avaldame kõige kohta, mis neis kahes palees kulutatakse. Me kavatseme nalja saada,» sõnas ta Brüsseli kohtumise kuluaarides.

Renzi sõnul oli Barroso reageering üllatav, sest ELi kirja sisu olid avaldanud juba Financial Times ja üks Itaalia päevaleht.

«Itaalia eelarvega ei ole mingeid probleeme,» kinnitas ta.

Itaalia rahandusministeerium avaldas mõni tund enne Brüsseli tippkohtumist Euroopa Komisjoni majandusvoliniku Jyrki Kataineni «rangelt konfidentsiaalsena» tähistatud kirja, mis vallandas Barroso raevu.

31. oktoobril ametist lahkuva Barroso sõnul on komisjon Itaalia valitsuse «ühepoolse» otsuse vastu ja eelistab pidada läbirääkimisi Itaalia eelarve üle suletud uste taga. Ta ütles, et komisjon peab reeglite rikkumise asjus mitme riigiga konsultatsioone, ja «oleks parem, kui see leiaks aset usalduslikus õhkkonnas».

Prantsuse president François Hollande ütles, et ka Pariis sai Euroopa Komisjonilt kirja, millele oodatakse nädala lõpuks vastust. Dialoog Brüsseliga jätkub «väga heades tingimustes», sõnas ta ja kinnitas Prantsusmaa kavatsust järgida ELi eelarvereegleid, kuid «võimalikult paindlikult».

«Erakirja» üksikasju avaldada kavas ei ole, ütlesid Prantsuse ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles