Maksuamet: FIE on teatud juhtudel kasulik olla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumees
Põllumees Foto: Liis Treimann

Teatud valdkondades on FIEna tegutsemine kasulikum, kui osaühinguna, ütles maksuameti pressiesindaja Rainer Laurits. Kaheksast suurimast FIEst maksumaksjast kuus on põllumehed.

Laurits selgitas, et ettevõtlusvormi valik sõltub ettevõtja paljudest erinevatest vajadustest ja riskivalmidusest. Siin peab iga isik vaatama ja otsustama vastavalt oma vajadustele. Maksumäärade mõttes ei ole ettevõtlusvormidel vahet. Kehtivad samad maksud samades maksumäärades. Vahe tekib ettevõtlusest teenitud kasumilt maksude deklareerimise ja maksmise ajast. Kasumilt (võrdsustatakse sisuliselt FIE töötasuga) makstakse maksud kord aastas füüsilise isiku tuludeklaratsiooniga, kuid aasta kestel tuleb maksta sotsiaalmaksu avansilisi makseid.

«Samuti on teatud valdkondades tegutsevale FIEle (nt põllumajanduses) ette nähtud maksusoodustused, mida äriühingutele ette nähtud pole - näiteks omatoodetud töötlemata põllumajandussaaduste müügist saadud tulu on FIEle kuni 2877 euro ulatuses maksuvaba. Äriühingutele sellist maksuvabastust ette nähtud ei ole. FIE ei ole kohustatud esitama majandusaasta aruannet, tema aastaaruandeks ongi tuludeklaratsiooni E vorm,» ütles Laurits.

Läinud nädalal avalikustatud FIEde edetabelist nähtubki, et kaheksast enim maksnud FIEst kuus müüvad põllumajandussaadusi.

Samas ei ole FIE-l võimalik ennast lähetusse saata ja maksuvaba päevaraha maksta, kuid ettevõtlusega seotud kulud saab ta muidugi maksuvabalt teha. Laurits selgitas, et isiku maksekäitumine ei ole sõltuv ettevõtlusvormist.

«Nii nagu muude ettevõtlusvormide puhul on suuremad riskid valdkondades, kus liigub rohkem sularaha,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles