FIEde maksupanuse suurus sai avalikuks

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Poolaku sõnul teenivad taksojuhid sageli elatusmiinimumile lähedast sissetulekut, sest turg on teenusepakkujatest küllastunud.
Lembit Poolaku sõnul teenivad taksojuhid sageli elatusmiinimumile lähedast sissetulekut, sest turg on teenusepakkujatest küllastunud. Foto: Toomas Huik

Eesti Maksumaksjate Liit leiab õiguskantsler Indrek Tederile saadetud kirjas, et füüsilisest isikust ettevõtjate (FIE) maksude avaldamine maksuameti kodulehel on põhiseaduse vastane.

«Tegemist on lubamatu riigivõimu omavoliga, mis ilma legitiimse põhjuseta riivab füüsilisest isikust ettevõtja eraelu,» kirjutas liidu juhatuse esimees Jüri Allikalt. «Füüsilise isiku varalise seisundi kohta info avalik kättesaadavaks tegemine võib tekitada turvariske ja seada ohtu vara säilimise.»

FIEde seas tekitas maksuandmete avalikustamine vastandlikke arvamusi, kuid ettevõtjad ei näinud selles sammus oma tegevusele mingisugust käegakatsutavat mõju.

«Maksude avalikustamine ei muuda midagi, sest minu tegevuses on niikuinii kõik avalik,» ütles Eesti suurim FIEst maksumaksja Aare Kannik, kes tegeleb Võrumaal teraviljakasvatusega. Tänavu augustis ja septembris tasus mees riiklikke makse rohkem kui 37 000 eurot. Kannik peab oma FIE-tegevusega samasisulise tegevusega osaühingut ja pole üksikisiku ettevõtlusest loobunud üksnes seepärast, et osaleda riigihangetel. «Riigihangetel nõutakse pikaajalist kogemust samas valdkonnas ning FIEna on see nõue minu puhul täidetud,» selgitas ta.

Eesti kümne suurima FIEst maksumaksja hulka kuuluv Võrumaa juurviljakasvataja Mart Timmi, kes annab aasta ringi tööd 80 inimesele, kaalub tulevikus oma ettevõtluse registreerimist osaühinguna.

«FIEd töötavad nagu ka teised ettevõtjad ning maksude avalikustamisel pole mingisugust mõju,» rääkis ta. «Kuid ettevõtluse üleandmiseks järglastele kavatsen küll teha osaühingu.» Viis aastat tagasi aasta põllumeheks nimetatud Timmi maksis kahel eelneval kuul riiklikke makse kokku üle 31 000 euro.

Tasutud maksudega saab tutvuda maksuameti kodulehel.

Loe artiklit täispikkuses Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles