Totali hukkunud juht oli Venemaa valitsuse välisinvesteeringute nõustaja

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christophe de Margerie.
Christophe de Margerie. Foto: SCANPIX

Maailma suurimate naftakompaniide hulka kuuluva Totali juht Christophe de Margerie oli sõbralikes suhetes terve rea juhtidega, kaasa arvatud Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Eile osaleski ta Gorkis toimunud Venemaa valitsuse välisinvesteeringute nõukoja koosolekul. Margerie oli nõukoja liige.

Margerie ootamatu surm tõstatas probleemi ettevõtte järglase suhtes. Mais toimunud aktsionäride koosolek võttis vastu resolutsiooni, mis tõstis tegevjuhi maksimaalse vanuse varasemalt 65 aastalt 67-le, mis oleks võimaldanud Margerie’l jääda ametisse 2018. aastani, kirjutab The Wall Street Journal.

Margerie oli 63-aastane.

Margerie sündis perekonnas, kellele kuulub osa šampanjatootjast Taittinger. Tema sugulased tegid nalja selle kohta, kuidas brut’i kuningast sai naftakuningas.

Totali tegevjuhiks sai  Christophe de Margerie 2007. aasta veebruaris ning nõukogu esimeheks 2010. aasta mais. Tema motoks oli «Mine sinna, kus on nafta».

Margerie oli Venemaa energiapoliitika tuline pooldaja ning ütles juulis Reutersile antud intervjuus, et Euroopa peaks loobuma mõtlemast, kuidas vähendada sõltuvust Venemaa gaasist ning keskenduma hoopis sellele, kuidas muuta tarned turvalisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles