Eleringi analüüs: elektritarbimist saab kuni 400 MW ulatuses juhtida

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: SCANPIX

Eesti elektritarbimist saab teoreetiliselt juhtida sõltuvalt aastaajast 200-400 MW ulatuses, selgub Eleringi ja Tallinna Tehnikaülikooli koostöös valminud analüüsist.

Analüüs käsitleb nii meetmeid, mis võimaldavad tarbijatel elektrit kokku hoida, kui ka tegevusi tarbimise nihutamiseks madalama elektrihinnaga tundidele. Lisaks pakub tarbimise juhtimine võimalusi elektrisüsteemi tootmise ja tarbimise tasakaalu reguleerimiseks tarbimise ajutise suurendamise või vähendamisega.

Analüüsi kohaselt on tarbimise juhtimist võimalik Eestis teoreetiliselt rakendada sõltuvalt aastaajast 200-400 megavati ulatuses, mis moodustab ligikaudu veerandi Eesti tiputarbimisest. Eeldades, et tarbijad osalevad reguleerimisturul igapäevaselt 1-3 tunni jooksul mahus 300 MW ning tulu tarbimise juhtimise rakendamisest oleks 60 eurot MW kohta, võiks tarbimise juhtimise turu maht ulatuda Eestis 7-20 miljoni euroni aastas.

«Tarbimise juhtimine võimaldab nii elektrienergia kui ka seotud taristu efektiivsemat kasutust, tuues seeläbi kasu kogu ühiskonnale,» kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Eleringi ja tehnikaülikooli analüüs elektritarbimise juhtimise võimaluste väljaselgitamise ja rakendamise kohta on esimene põhjalik tarbimise juhtimise teemaline uuring regioonis.

Võimalike lahenduste ja edasiste sammudena tarbimise juhtimise laiapõhjalisemaks juurutamiseks näevad analüüsi koostajad nii uute info- ja kommunikatsioonitehnoloogia võimaluste kui ka turuplatvormide kasutuselevõttu.

Infotehnoloogilisi lahendusi on tarvis eelkõige väikese tarbimismahuga elektritarbijate koondamiseks suurematesse gruppidesse, mis võimaldaks neil osaleda elektrisüsteemi kui terviku juhtimises.

Uued turuplatvormid on omakorda vajalikud, et juhitavad võimsused oleksid konkurentsivõimelised ja kasutatavad võrdsetel alustel traditsiooniliste avarii- ja reservvõimsustega. «Tähtis on käsitleda energiaturul erinevaid tehnoloogiad võrdsetena. Eri tootmis-, tarbimis- kui ka salvestusvõimsustele tuleb tagada ligipääs turule, sealhulgas põhjendatud toetuste andmisel ei tohi ühtesid eelistada ja teisi diskrimineerida,» märkis Veskimägi.

Reguleerimisturgu nähakse praegu peamise turumehhanismina, millele oleks võimalik rajada tarbimise juhtimise meetmed.

Analüüsiga on võimalik lähemalt tutvuda Eleringi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles