Kuidas psühhopaati ära tunda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevin Dutton
Kevin Dutton Foto: Pärnu konverentsid

Psühhopaatide teemal ohtralt sõna võtnud Briti sotsiaalpsühholoog Kevin Dutton on koostanud esmase testi, mille abil kindlaks teha, kui palju psühhopaadi omadusi inimesel on.

Igapäevaelus kohtab tihtipeale funktsionaalseid psühhopaate, kellel avalduvad tugevalt ainult mõned sellele inimrühmale iseloomulikud omadused, mis aitavad elus edasi jõuda. Test on ära toodud ka Duttoni raamatud «Psühhopaatide tarkus», tutvutvustaval kodulehel. 

Kui oled väitega kindlalt nõus, anna endale kolm punkti. Kui oled pigem nõus, saad kaks punkti. Kui sa pigem ei ole nõus, saad ühe punkti. Kui väide absoluudselt sinu kohta ei käi, saad 0 punkti.  

1. Ma planeerin harva ja elan hetkes.

2. Partneri petmine on vastuvõetav, kui sa vahele ei jää.

3. Ammu kokku lepitud kohtumise võib ära jätta, kui ette satub midagi põnevamat.

4. Kannatavate loomade nägemine jätab mind külmaks.

5. Kiirete autodega sõitmine ja langevarjuga hüppamine on just minu jaoks.

6. Ma võin oma eesmärkide saavutamiseks teistest inimestest üle sõita.

7. Ma olen väga veenev ja suudan teisi väga lihtsalt ümber rääkida.

8. Mul on lihtne teha ohtlikku tööd, kuna suudan teha kiireid otsuseid.

9. Ma suudan püsida otsustusvõimelisena olukordades, kus teised on surve all murdumas.

10. Kui ma suudan kedagi tüssata, siis see on tema süü ja ta on selle ära teeninud.

11. Reeglid on murdmiseks.

Tulemused

0-11 punkti. Oled soe ja empaatiline inimene, kes lähtub oma tegudes südametunnistuse häälest ning püüab võimalusel konflikte vältida.

12-22 punkti. Kuigi su süda on õiges kohas, on sul olemas ka praktiline pool. Sul on lihtne näha asju ka teiste inimeste seisukohast, ometi ei lase sa teistel endast üle sõita.

22-33 punkti. Sa tead, mida sa tahad ja ei pelga selle nimel ka reegleid rikkuda või teistest inimestes üle astuda. Sinu jaoks ei ole oluline, kas miski on õige või vale, vaid see, kas asjad saavad tehtud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles