Vaata, kes end saja suurima käibega ettevõtte hulka murdsid!

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Rahu
Kristjan Rahu Foto: Liis Treimann

Nii nagu oli eelmisel aastal stabiilne kogu majandus, oli üsna stabiilne ka kogu saja suurima ettevõtte edetabel. Uustulnukaid oli kaheksa, neist neli viimases kümnes. Siiski olid ka mõned, kes tegid suurema hüppe.

47. Utilitas

Kõige suurema hüppe teinud uustulukas oli soojusenergiafirma Utilitas, kelle käive kasvas peaaegu kaks ja pool korda, 130,6 miljoni euroni. Tegemist pole siiski orgaanilise kasvuga, vaid ettevõtte suuromanik Kristjan Rahu on loomas soojusenergiaimpeeriumi, mille nimeks sai eelmisel aastal Utilitas.

Kontserni kuuluvad soojus- ja elektrienergiatootja Tallinna Elektrijaam, kaugkütteettevõtted Tallinna Küte, AS Eraküte ja Rapla Küte ning hooldusteenuse pakkuja Väo Küte. Kevadel kuulutas Kristjan Rahu, et Utilitas kavatseb kolme aasta jooksul investeerida 100 miljonit eurot, sellest soojustrasside rekonstrueerimisse 46 miljonit eurot.

Kontserni kasum oli eelmisel aastal 15,6 miljonit eurot. Eelmisel aastal maksis Utilitas omanikutulu miljon eurot, sel aastal dividende plaanis maksta polnud.

70. ABC Grupi AS

ABC Grupi kaubanduskontserni kuuluvad hulgikaubandusfirma Abestock, jaekaubanduskett Comarket ja autode müüja ABC Motors, kes toob Eestisse Renault’sid ja Daciaid. Kontserni käive kasvas möödunud aastal peaaegu kaks korda, 94, 2 miljoni euroni. Lõpptulemuseks oli siiski 1,4 miljoni euro suurune kahjum, mille põhjuseks nimetati majandusaruandes Abestocki kaotust kohtuvaidluses maksuametiga nõudeõiguse summas 1,74 miljonit eurot.

Äripäev kirjutas mõni aeg tagasi, et ABC Grupi omanik Jüri Vips on tõusnud märkamatult suurimaks omamaiseks kaubandusärimeheks.

ABC Grupp kuulub täielikult Jüri Vipsile ja tema perekonnale, kes võtsid eelmisel aastal 410 000 eurot dividende, sel aastal võeti omanikutulu 110 000 eurot.

Loe edasi Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles