Euroopa juhid veel turgudele alla ei vannu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Euroopa aktsiate 11 aasta pikim langus ning viie aasta nõrgim inflatsioon  ei sunni Mario Draghit ja Angela Merkelit veel alla vanduma.

Poliitikute väitel praegustest meetmetest piisab, vahendab Bloomberg.

«Peamine on, et taastumine on väga nõrk, väga habrad ning miski peab juhtuma. Turud ootavad üha enam, et nad peavad tegema riikliku rahapoliitika lõdvendamisega,» ütles ING Groep NV ökonomist Martin Van Vliet.

Taas on euroala globaalse languse keskmeks. Investorid muretsevad üha rohkem, et sealse nõrga kasvu ning langeva inflatsiooni kombinatsioon võib kujuneda normiks mujalgi kui keskpankade võimalused toetust pakkuda vähenevad.

Saksamaagi näitas sel nädalal, et pole majanduskriisile immuunne. Eile tuli riigilt teade, et inflatsioon oli vaid 0,3 protsenti.

Poliitikud ütlevad, et regioon vajab uute meetmete asemel aega.

«Ma usun, et see turukorrektsioon üllatab neid. Nad loodavad, et see läheb mööda,» ütles Commerzbanki ökonomist Michael Schubert.

Saksamaa liidukantsler Angela merkel sõnas eile, et praegu pole aeg finantsdistsipliinist loobuda, vaid kasutada ära olemasolevaid meetmeid. Ta märkis, et teda ei rahulda see, et noorte tööpuuduse vähendamiseks mõeldud kuuest miljardist eurost on ära kasutatud vaid murdosa. 

«Kriis ei ole püsivalt möödas. Me peame otsustavalt pingutama, et tagada jätkusuutlik kasv, head avaliku sektori finantsid ning tööhõive,» märkis Merkel.

Euroopa keskpank hoiab intresse madalal. Sel nädalal tuli teade, et ta võib alustada erasekotir varade ostmist, et parandada likviidsust.

«Nõrgema euro, madalate naftahindade ja võlakirjade madala tootlikkuse stimulatiivne mõju annavad keskpangale praeguseks võimaluse edasistest meetmetest hoiduda,» ütles IHS Global inslight ökonomist Howard Archer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles