Soome ettevõtja: e-residentsus kiirendab firmade Eestisse kolimist

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam.
Tallinna lennujaam. Foto: Tairo Lutter

Eestis on praegu juba 27 000 soome taustaga ettevõtet, kirjutab Soome portaal Kaleva.fi. Käivituv e-residentsus kiirendab aga Soome ettevõtete Eestisse kolimist märgatavalt, ning võib selle arvu kahekordistada juba tuleval aastal, rääkis portaalile Soome väikeettevõtjate liidu juhatuse liige, ettevõtja Pekka Saikkonen.

«Eesti oskab äri teha. Seal on targad inimesed riiki juhtimas. Nad korjavad nende uute algatustega kokku maailmas ringlevat vaba raha,» ütles Saikkonen, toonitades, et räägib ettevõtjana, mitte väikeettevõtjate liidu esindajana.

Saikkoneni sõnul paneb e-residentsus paljusid ettevõtjaid Soomest Eestisse kolima ning mingil hetkel tuleb Soomes seetõttu teha järske otsuseid.

«See on surmahoop bürokraatiale. Siis minnakse Eesti suunas. Kui mina saaksin otsustada, peaks Soome minema täielikult üle Eesti mudelile. Võiks juba praeguses etapis küsida, miks Soomes ei ole näiteks sellist e-süsteemi?» ütles ta.

Soome peab Saikkoneni sõnul tegema suuri põhimõttelisi muudatusi, millega lihtsustataks ettevõtete asutamist ja vähendataks töötajatega seonduvat bürokraatiat.

«Kui maksad Soomes töömehele palka, on kõikide arvelduste, kindlustuste ja eri tüüpi teadete tegemine eri tasanditele väga töömahukas. See peaks käima nii, et maksad töömehele palga ja sealt võetakse korraga maha kõik maksud,» ütles ta.

Eesti mudeli üks häid jooni on Sakkoneni sõnul ka ettevõtte laiendamist soosiv maksupoliitika.

«Kui ettevõttel tekib kasum, ei võeta seda ära kui seda investeerida. Kui ettevõttel läheb hästi ja investeerid rohkemgi, püsib raha seal,» ütles ta. «Soomes aga, kui majandusaastal tekibki kasum, kaob see maksudesse.»

Saikkonenil endal oli eelmisel kümnendil ettevõte Eestis, ta tegutses Eestis neli aastat ja andis parimatel päevadel tööd paarikümnele eestlasele, kes tegid rasketööstussektoris remondi- ja hooldustöid. Tegutsemise Eestis lõpetas ta enda sõnul vanusest tulenevate hädade tõttu, nüüd tegutseb ta üksikettevõtjana ja teeb Soomes tõsteseadmetele korralist inspektsiooni.

«Eestis on mõnus olla ettevõtja. Näiteks maksuametis on alati määratud konkreetne haldur, kellega asju ajada, ning kõik sujus. Soomes aga täidavad ettevõtjad blankette kogu tööpäeva, järgmise hommikuni.»

«Kui tahaksin ettevõtjana inimestele tööd anda, paneksin ettevõtte Eesti kaudu käima. Seal on õhkkond hoopis teine,» ütles Saikkonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles