Jurist: Soomes rikutakse võõrtöötajate õigusi uskumatus ulatuses

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja.
Ehitaja. Foto: SCANPIX

Soome õigusbüroo ScanLex juristi Tom Eldbergi sõnul kasutavad soomlased sageli ära välismaalaste kehva tööelu õiguste tundmist ning vahel on nende õiguste rikkumise raskus ja ulatus lausa uskumatu.

«Ühiskonna väärtused on jäigenenud ja piire on venitatud,» ütles Eldberg Soome sotsiaaldemokraatide ajalehele Demari.

Soomlastest, eestlastest ja venelastest töötajatega ScanLexil on võõrtöötajate õiguste kaitsmisel palju tööd.

Eldberg võrdles eestlastest võõrtööjõu olukorda soomlaste 1970. aastate Rootsi rändamisega. Tema sõnul võib minna veel paar sugupõlve, enne kui eestlasi hakatakse kohtlema soomlastega võrdväärselt.

Eestlasest juristi Ester Rooda sõnul teavad võõrtöölised oma õigustest väga vähe. Vahel tuntakse, et midagi on valesti, kuid täpsemalt mis ja miks ei teata.

Selle põhjus võib tema hinnangul olla see, et Eestis ei ole Soomele sarnast töölepingu lõpetamise kaitset ja üldine töötaja tööõiguslik kaitse on nõrgem. Samas on ka Eesti seadusandlus kohandatud Euroopa Liidu normidega.

Osa võõrtööjõust kardab abi küsida ja tihti on neid selle tõttu ähvardatud. Mõnes juhtumis ei tunne ka tööandja piisavalt seadusandlust. Enim on ScanLexi poolt käsitletud juhtumites olnud probleeme ehitusalal, transpordialal, metsatöödel, kinnisvarahoolduses ja põllumajanduses.

Jurist Timo Riissanen ütles, et enamus juhtumeid lihtsalt lahendatavad, sest tööõiguse rikkumised on rasked kuid selged. Erimeelsused lahendatakse tihti otse tööandjaga ja töötajale nõude väljamaksmine on seetõttu kiirem kui kohtu menetluse kaudu. Tööandjad ei soovi suurte õigusabikulude hirmus minna kohtuni.

Eldbergi hinnangul võiksid võõrtöölised teha tööandjaga kokkuleppele saamisel koostööd, sest harva võtab tööandja riski, et maksta tuleb kohtu kaudu välja mõistetud hüvitisi mitmele töötajale korraga.

Praegusel hetkel ei ole Soomes tööjõu pakkumus ja vajadus tasakaalus. Probleem ilmneb eriti Uudenmaan maakonnas ja just ehitusalal. Põhja-Soomes on soomlastest ehitajad töötud, kuid Lõuna-Soomes teevad tööd eestlased. Põhja-Soomes elavate soomlaste lõuna poole tööle tulemist takistavad pealinna piirkonna kõrge elukallidus ja pikad vahemaad. Eestlastel on lihtsam tulla üle Soome lahe tööle. Tihti elatakse nädala sees mitmekesi väikeses korterites ja nädalalõpuks sõidetakse tagasi koju.

Eestis on palju vahendajaid, kes lubavad Soomes töötamise eest head palka. Ester Rooda hinnangul on parim viis tööõiguse alaste rikkumiste ennetamiseks parandada inimeste teadlikkust. Tuleks vältida kahtlasi firmasid ja leppida töö tegemine kokku alati kirjaliku lepinguga kindlasti enne töö alustamist. Samuti võiksid ametiliidud ja usaldusisikud olla aktiivsemad töötingimuste jälgimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles