6 põhjust, miks sa palka juurde ei saanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sa teed tublisti tööd, täidad kõik oma kohustused ja teed kõik, et su tööandja käsi võimalikult hästi käiks. Business Insider kirjutab, miks sa ometigi palka juurde ei saanud. 

1. Sa ei küsinud palka juurde.

See on kõige lihtsam põhjus, miks inimesed palka juurde ei sa. Paljude jaoks on palgatõusu küsimine ebameeldiv. Esiteks on väga lihtne saada negatiivset vastust, lisaks on alati oht, et paistad ahnepäitsuna. Samas paljud ettevõtted hoolivad oma töötajatest ja premeerivad neid, kui see vähegi võimalik on. Kui sa palka juurde ei küsi, võib jääda mulje, et oled oma sissetulekuga niigi rahul .

Et asja parandada, tuleb lihtsalt küsida. Kuniks sul on olemas kindlad näited, kuidas sa oled ettevõttele kasulik olnud, on palgatõusu küsimine igati õigustatud.

2. Sa ei valmistanud ennast piisavalt ette.

On ka võimalik, et sa küsisid palka juurde, kuid ei suutnud oma soovi kuidagi põhjendada. Kui tööandjad töötajaid hindavad tahavad nad näha ka konkreetseid näiteid ja loogilisi selgitusi. Sestap on enne palgatõusu küsimist hea teha põhjalikku eeltööd. Tutvu oma eriala palgastatistikaga ja tuleta meelde kõik, mis sa ettevõtte heaks teinud oled.

3. Sa täidad oma ülesandeid hästi, aga sa piirdudki ainult nendega.

Kui sa tuled tööle õigeks ajaks ja teed ära kõik, mis sinult oodatakse, oled sa piisavalt pädev. See tähendab, et teenid välja oma praeguse palga. Suurepärased töötajad teevad rohkem, kui hädapärast tarvis on. Nad aitavad teisi, mõtlevad välja uusi lahendusi ja jäävad vajadusel tööle kauemaks.

Seega on parim viis palgatõusu kindlustada olla erakordne ja teha rohkem, kui hädapärast tarvis. Kui oled aasta otsa positiivselt silma paistnud, on sul piisavalt materjali, et oma soovi põhjendada.

4. Sa lähened asjale enda seisukohast.

Ei maksa küsida palgatõusu, kuna vajad rohkem raha, et perekonda toetada või hankida endale unistuste kodu. Inimlikust vaatevinklist saavad kõik nendest soovidest aru, aga tegelikult võivad taolised väited palgatõusuvõimalusi hoopistükkis vähendada.

Tööandjat ei huvita, et sul on raha juurde vaja. Palgatõus on äriline otsus ning selle tegemisel peaks olema võimalikult objektiivne.

5. Sa ei demonstreerinud oma saavutusi.

Isegi siis, kui oled terve aasta kolme eest väljas olnud, võib palgatõus jääda tulemata, kui sa oma saavutusi välja ei reklaami. Arenguvestlusel või palka juurde küsides on suurepärane võimalus rääkida, mida sa oled viimase aasta jooksul head korda saatnud ja kui väärtuslik sa ettevõttele tegelikult oled. Pane kirja, mis sa oled saavutanud ja kuidas see on ettevõttele kasulik olnud.

6. Sa ei muutunud ettevõttele kuidagi kasulikumaks

Kui su internetipakkuja küsib suuremat tasu ja pakub samal ajal kiiremat ja paremat teenust võid sa sellega nõusse jääda, vastasel juhul mitte. Sama kehtib ka sinu tööandja suhtes. Et olukorda parandada, omanda uusi oskusi, käi kursustel, õpi kolleegide kogemustest. Pane kirja, mis sa oled omandanud ja viita sellele, kui järgmine kord palgast räägid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles