Euroopa Komisjon soovitab Eestile gaasi varustuskindluslepet Leeduga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu LNG terminal hakkab asuma Klaipeda sadama ees saarel.
Leedu LNG terminal hakkab asuma Klaipeda sadama ees saarel. Foto: Klaipedos Nafta

Kuivõrd Leedu Klaipeda LNG-terminal hakkab aasta lõpus tööle, soovitab Euroopa Komisjon Eestil Leeduga gaasi varustuskindluse tagamiseks leping sõlmida.

Hoolimata sellest, et Eesti energiavajadusest rahuldab maagaas vaid pisikese osa, ei ole Euroopa Komisjoni hinnangul mõtet alahinnata äkilise gaasitarnete katkestamise mõju. Miinimumprogrammi kohaselt peaks vähemalt tagama kaitstud tarbijate gaasiga varustamise, selgub Euroopa Komisjoni Euroopa gaasituru ülevaatest.

Samuti võiks komisjoni hinnangul Eesti tagada kütuste vahetamise võimekuse kriisi puhkemisel. Selleks võiks Eesti luua praegusest mahukamad kütusevarud ning kriisiplaani ja olema valmis seda plaani ellu viima. Lisaks soovitab komisjon hinnata turupõhise varustuskindlusvõime loomist, näiteks katkestatavate lepingute näol.

Komisjoni soovitusel peaks Eesti jätkama koostööd regionaalsete gaasi varustuskindluse projektide arendamisega, täpsemalt Soome-Eesti merealuse gaasijuhtme BalticConnector rajamisel ja Baltikumi regionaalse veeldatud maagaasi (LNG) terminali rajamise osas.

Viimaks peaks Eesti kindlustama selged reeglid, mis võimaldavad kolmandatel osapooltel gaasiturule sisenemist. Selle eesmärgi saavutamiseks on komisjoni hinnangul kõige tähtsam, et juurdepääs gaasijaotamise infrastruktuurile on kõigile huvilistele avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles