FAO: piima hind maailmaturul on veerandi võrra kukkunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted ja mõned antibiootikumid ei sobi kokku.
Piimatooted ja mõned antibiootikumid ei sobi kokku. Foto: Panther Media/Scanpix

Septembris oli toiduSeptembris oli toidu hind 12,2 protsenti aasta varasemast madalam, seejuures oli  piima hind väiksem koguni veerandi võrra, selgub ÜRO toiduorganisatsiooni FAO ülevaatest.

FAO toiduhinna indeks oli 2014. aasta septembris keskmiselt 2,6 protsenti madalam kui augustis ning kuus protsenti allapool eelmise aasta septembri taset. Nüüdseks on indeks langenud juba kuuel järjestikusel kuul. Septembrikuine langus viis indeksi väärtuse madalaimale tasemele 2010. aasta augustist alates.

Piimatoodete hinnaindeks oli 6,5 protsenti madalam kui augustis ning 62,4 punkti 24,5 protsenti mulluse septembri tasemest allpool. Kõigi indeksi moodustavate piimatoodete, iseäranis lõssipulbri, noteeringud langesid. Suured ekspordimahud, ennekõike Okeaanias, ennustavad jätkuvat langustrendi. Lisaks mainitule on ELs Venemaale müügiks toodetava juustu asemel või ja lõssipulbri tootmist suurendatud. Samas on aga lõssipulbri hinnalangus soodustanud täispiimapulbri tootmist, töötlejate eesmärgiks on ju tootmise kohandamine, et tagada suurem tulu.

Teravilja hinnaindeks oli septembris keskmiselt 2,5 protsenti augustikuisest madalam 18,8 protsenti madalam kui aasta tagasi. Septembriga on langus kestnud juba viiel järjestikusel kuul. Nisu ja maisi hindade languse peamisteks põhjusteks on suured tootmismahud ja ekspordiks sobiliku toodangu suur kogus. Isegi riisi hind, mis viimastel kuudel pidevalt tõusis, septembris hoopis langes, peegeldades uue saagi ootuses  kasvavat konkurentsi eksportivate riikide vahel.

Õli hinnaindeks oli septembris keskmiselt 2,8 protsenti augustikuisest indeksist madalam. Õli hinnaindeks, mis on langenud kuus kuud järjest, kukkus septembris madalaimale tasemele 2009. aasta oktoobrist alates. Peamiseks indeksi languse põhjuseks on palmiõli, mille hind kukkus suure tootmismahu ja nõrga impordinõudluse tõttu 5 aasta madalaimale tasemele. Oodatust parem sojasaak USAs ning rapsiõli suur pakkumine on alandanud ka nende hinda, mis samuti toetas õli hinnaindeksi langust.

Liha hinnaindeks oli 11,6 protsenti kõrgem kui mullu samal ajal. Üldiselt hinnad on praegu ajalooliselt kõrged ning nii väike tõus eelmisel kuul võib tähendada nende haripunkti jõudmist. Veiseliha hind püsis kõrge, sest ekspordihind Austraalias, kus karja taastamine on vähendanud tarneid, tõusis. Linnuliha noteeringud olid stabiilsed, lambaliha hind mõnevõrra langes. Sealiha hind on viimase kolme kuu jooksul pidevalt langenud, põhjuseks tootmise taastumine mitmes olulises tootvas ja eksportivas riigis pärast sigade endeemilisest kõhulahtisusest jagu saamist. Lisaks sellele on turu ebakindlust suurendanud augustist alates reale riikidele Venemaa lihatoodete turu sulgumine.

Suhkru hinnaindeks oli septembris 6,6 protsenti madalam kui augustis. Mulluse septembriga võrreldes langes indeks 18,2 punkti 7,4 protsenti. Viimastel kuudel on väljavaated suurtele tarnetele ning eeldus, et 2014/15 aasta toodang maailmas ületab tarbimise, jätkuvalt survestanud suhkru hinda langetama. Septembris langeski suhkru keskmine hind jaanuarist alates madalaimale tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles