Venezuela nafta jõuab Valgevenesse esimest korda läbi Eesti

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga sadam
Muuga sadam Foto: Toomas Huik

Esimene osa Venezuela järjekordsest naftapartiist jõudis Valgevenesse läbi Eesti, eelmised Ladina-Ameerikast pärit naftakogused veeti kohale läbi Ukraina.
 

Novopolotskis asuv naftatöötlemistehas Naftan sai osa kätte eelmise nädala lõpus. Kohale saabunud 64 vagunis oli kokku 3500 tonni toornaftat, vahendas Valgevene portaal ctv.by.

Tegemist oli viienda naftatankeriga, mille Venezuela saatis Valgevenesse. Eelmised neli läksid Odessasse ja toornafta toimetati sealt Mozõrski naftatöötlemistehasesse.

Viies tanker läks aga Eestisse Muuga sadamasse ja sealt liiguvad naftarongid Novopolotskisse. Järgmise kahe nädala jooksul veetakse mööda raudteed sinna kokku 80 000 tonni toorainet.

Naftarongi jaoks on Eestit läbiv teekond 850 kilomeetrit pikk, mis on 200 kilomeetri võrra lühem kui transiiditeekond läbi Ukraina.

Venezuelast saadetav toornafta Santa Barbara on kerge ja hele ning tänu neile omadustele saab sellest toota rohkesti bensiini, kerosiini ja diislit. Seda kinnitasid laboratoorsed uuringud, edastas portaal.

Iga toornafta sort nõuab oma töötlemistehnoloogiat. Ladina-Ameerikast pärit Santa Barbarat töödeldakse Naftanis ilma probleemideta.

Naftani peadirektor Vjatšeslav Jakušev kinnitas, et ettevõte on Venezuelast saabunud toornafta töötlemiseks täiesti valmis ja väljendas lootust, et mingeid raskusi ette ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles