Varimajandus aitas Itaalia majanduslangusest välja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostituut koos teenitud rahaga
Prostituut koos teenitud rahaga Foto: SCANPIX

Tänu sellele, et Euroopa Liit on nõudnud sisemajanduse kogutoodangu (SKT) hulka ka varimajanduse arvamist, ei ole Itaalia majandus enam ametlikult languses.

Teisisõnu võib öelda, et salaalkohol, prostitutsioon ja narkootikumid aitasid parandada Itaalia majandusstatistikat nii, et esimese kvartali majanduskasv jäi nulli. Ja kuigi teises kvartalis oli langus 0,2 protsenti, ei ole enam kaht järjestikust languskvartalit, mis tähistaks surutist, vahendab BNS.

AFP on seisukohal, et varimajanduse tulude arvamine SKT hulka aitab vähendada ka Itaalia riigivõla suhet SKTsse, mis praegu on 132 protsenti.

Mattio Renzi valitsuse esitatud eelarve-eelnõus soovitakse vähendada makse ja suurendada kulusid, mis kokku tõstaksid Itaalia eelarvepuudujäägi 2,2 protsendilt 2,9 protsendini SKTst. See plaan vajab heakskiitu Euroopa Komisjonilt, mis eelarvepuudujäägi suurendamisse hästi ei suhtu.

Muu hulgas tahab valitsus kodumajapidamiste ja firmade maksukoormat vähendada 18 miljardi euro võrra. See oleks Itaalia ajaloo suurim maksude vähendamine. Eelarvepuudujääk kasvaks 11 miljardi euro võrra.

Kuid Itaalia valitsusele võib tekitada probleeme Euroopa Keskpanga (EKP) 26. oktoobril avaldatavad Euroopa pankade stressitesti tulemused. Analüütikud arvavad, et ligi kolmandik Itaalia panku ei pruugi seda läbida. Võlgades ja nõrga kapitalibaasiga on eriti ühispangad (banca populare).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles