Üliõpilased: kõrgharitute elukohavaliku piiramine oleks põhiseadusvastane

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üliõpilaste streik tasuta kõrghariduse poolt aastal 2012.
Üliõpilaste streik tasuta kõrghariduse poolt aastal 2012. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eesti Üliõpilaskondade Liidu (EÜL) juhatuse aseesimees Johann Peetre kommenteeris Tööandjate manifesti öeldes, et loodetavasti ei avata uuesti tasuta kõrghariduse debatti.

«EÜL on pikalt seisnud tasuta kõrghariduse eest ning peab oluliseks, et kõigil võimekatel ja motiveeritutel oleks võrdne õigus ja võimalus seda ka omandada,» ütles Peetre.  «EÜL usub ja loodab, et ideoloogiline debatt õppemaksude «poolt või vastu» on lõppenud ning Eesti on valinud tasuta kõrghariduse. Nüüd peaksime hoopis tähelepanu suunama jooksvalt reformi rakendumisele, tulemusi analüüsima ning süsteemi parendama, mitte valitud tee alustalasid lõhkuma.»

Lisaks ei ole EÜL nõus tööandjate ettepanekuga kohustada Eestis kõrghariduse saanuid siin ka mõne aasta töötama. «Tööandjate ettepanekut piirata kõrgharitute elukohavalikut majanduslike mõjutusvahenditega, saab võrrelda sunnismaisusega, mis oleks muuhulgas ka põhiseaduse vastane (vt PS § 35),» kirjeldas Peetre.

EÜL tervitab aga keskliidu väljapakutut tööandjate, kaasamisest õppekavade loomisel ja arendamisel. «Väliste osapoolte kaasamine õppekavade uuendamisse ning praktikavõimaluste väljaarendamisse omab positiivset efekti nii kõrghariduse kvaliteedile kui ka selle vastavusele tööturu vajadustega,» ütles Peetre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles