Nafta hind nelja aasta odavaim

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Eilsele mootorikütuste hinna langetamisele Eesti tanklates võib peagi oodata lisa, sest nafta hind langes nelja aasta madalaimale tasemele. Naftasaaduste hulgihindadele mõjuvad toornafta hinnamuutused mõningase viivitusega.

Eile pärastlõunal langes Brenti toornafta hind Londonis 87,74 dollarini barrelist, mis on madalaim alates 2010. aasta detsembrist. Aasta algusest on toornafta odavnenud viiendiku võrra.

Eilse hinnalanguse otsene põhjus oli teade, et Iraak järgis Saudi Araabia ja Iraani eeskuju, alandades oma väljamüügi hinda. Allahindlus võrreldes maailmaturuhindadega on kuue aasta suurim.

Nafta hind on viimase nelja kuuga langenud üle 20 protsendi, sest maailmamajanduse jahtumise tõttu nõudlus kahaneb, aga Ühendriikides, Venemaal ja veel mõnes riigis tootmine kasvab. Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) suurimad tootjad alandavad järjest hindu, mis võib tähendada, et nad võitlevad oma turuosa eest. Reuters kirjutas eile, et maailma suurim naftatootja Saudi Araabia annab turuosalistele salamisi teada, et nemad on valmis olukorraks, kus hinnad jäävad madalaks pikemaks ajaks.

Loe edasi Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles