Parts: riigifirmad börsile, sotsiaalmaks madalamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Tairo Lutter

Tänases arvamusloos Postimehele käis Juhan Parts välja mõtteid Eesti elu parandamiseks - muuhulgas tugevamate riigifirmade börsileviimise ja sotsiaalmaksu vähendamise vähemalt kolme protsendi võrra.

Endine peaminister näeb kuut eesti kasvu jaoks olulist sammu, kus meil on võimalus ja kohustus tegutseda. Esimene on rahvuslik kapital - eesmärgiga suurendada Eesti ettevõtjate ligipääsu kapitalile ja soovi Eestisse investeerimise suhtes.

Parts kirjutab, et Eesti aktsiaturu käive on naeruväärne, viimane uus ettevõte tuli börsile aastaid tagasi. Iga suuremat ostu kaaluv välisinvestor peab tõdema, et investeeringust väljumine on Eesti kapitalituru nõrkuse tõttu tõsine väljakutse.

«Samas on riigi käes suuri ettevõtteid, mille juhtimine vajab tänapäeva toomist – Tallinna Sadam, Eesti Post, Eesti Loto, Eesti Raudtee, Eesti Energia, Elering. Tabaksime kaks eesmärki ühe hoobiga, kui tooksime need ettevõtted või nende osaluse börsi kaudu erakätesse. Eesti kapitaliturg hakkaks taas toimima ning meile kõigile kuuluvad suurfirmad saaksid paremini juhituks," kirjutas poliitik.

Teine mõte oli maksureform. Meie maksusüsteem on lihtne ja vastas kindlasti hästi Eesti eesmärkidele ja vajadustele nii 20 kui ka viie aasta eest. Samas on majanduse struktuur nii palju muutunud, et peame küsima: kuidas kapitali akumulatsiooni järel anda signaal, et vaja on ka seda kapitali aktiivsemalt rakendada? «Peame küsima, kuidas teha töötamine tasuvamaks. Neid, kes teenivad vähe, ei tohi maksustada, sest iga inimene, kes käib tööl, selle asemel et toetusi küsida, on suur võit. Meie konkurentsipositsioon tööjõumaksude poolest vajab eelarvamusteta hindamist ja parandamist. Kas leiame konsensuse, et vähendada sotsiaalmaksu vähemalt kolme protsendipunkti võrra ja jagada see maks tööandjate ning töövõtjate vahel?» küsis ta.

Parts kirjutab, et riigi kulude piiramine on vältimatu. «Lõpuks muutub isegi riigieelarve tegemine farsiks, kuna kõik, mis maksudena kogume, on juba aastateks ette ära jaotatud. Jüri Raidla riigireformi idee ja IRL­i haldusreformi plaan tuleb kokku viia ja ära teha,» leidis ta.

Nende Eesti inimeste hulk, kes löövad läbi rahvusvahelises konkurentsis, peab kasvama. Selleks et läbi lüüa, ei pea nad lahkuma, vaid saama kodumaal paremad oskused kutsehariduse ning täiendus- ja ümberõppe abil. Võiks olla nn. õpipoisisüsteem: õppivad noored tuleb tuua ettevõtetesse, luues neile praktikavõimalusi.

Palju aastaid on räägitud suurtest taristuinvesteeringutest, mis peaksid tagama, et areneb kogu Eesti, mitte ainult Tallinn.

«Iga aastaga, mil pole korralikku maanteed Tallinna ja Tartu ning Tallinna ja Pärnu vahel, kaotame palju raha ja inimesi. Kui viie aastaga investeerida lisaks 600 miljonit eurot moodsate ühenduste loomiseks, siis oleks kogu Eesti kvaliteet hoopis uuel tasemel,» kirjutas ta.

«Peale maanteede vajab uuele tasemele viimist ka uue majanduse infrastruktuur. Viivitamata tuleb lisaks Balti Investeerimisfondile algatada koostöös riigi, Euroopa Investeerimisfondi ning pensionifondidega omakapitali kättesaadavuse programm. Selleks on 60 miljonit eurot olemas. Programmiga saaksid innovaatilised ettevõtted kindluse rahvusvahelistumiseks,» märkis Parts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles