Priit Perensi juhtimispõhimõtted: kõik algab lugupidamisest

, Swedbank peadirektor, Noored Kooli SA nõukogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Perens
Priit Perens Foto: Laura Oks

Oma juhtimispõhimõtteid kirja pannes märkis Swedbanki peadirektor Eestis Priit Perens, et kõik algab lugupidamisest, oluline on valida enda ümber õiged inimesed ning hoida nende motivatsiooni.  

1. Kõik algab lugupidamisest oma töötajate, klientide, omanike ja mis tahes kolmandate partnerite vastu.

2. Juhtimine algab oskusest valida enda ümbrusse inimesed, panna kokku õiged töökohad ja inimesed. Oluline on, et meeskonna liikmed jagaksid sarnaseid väärtushinnanguid, mis peaksid ühtlasi kokku langema ettevõtte väärtustega.

3. Arusaam oma ettevõtte positsioneeringust turul hetkel ja tulevikus. See tähendab, et peab olema selge, kellele millist teenust millise hinnaga hetkel pakutakse ja kuhu sellega tulevikus tahetakse jõuda. Samuti peaks olema arusaamine konkurentsiolukorrast turul. Uue info saabudes, mis tänast arusaamist toimuvast oluliselt mõjutab, peab hea juht olema võimeline aga kiirelt ka kurssi muutma. Panganduses näiteks on hetkel tuliseks teemaks, milliseks kujuneb pankade koht keskkonnas, kus erinevaid finantsteenuseid pakuvad mitte ainult litsentseeritud ja järelevalve alla kuuluvad ettevõtted – olgu nendeks siis kiirlaenupakkujad, maksete vahendajad vms.

4. Visioon on oma olemuselt üldine ettekujutus ettevõtte olemusest tulevikus, aga selle poole liikumine peaks toimuma selgelt defineeritud väikeste sammudega, mida on võimalik konkreetselt kirjeldada ja eesmärgistada. Ühesõnaga – juhis peaks olemas olema ühtaegu visionäär ja hea taktik, kel on suund selge ja kes selle alusel seab konkreetseid lühiajalisi eesmärke.

5. Juht peab tagama ettevõtte ellujäämise kriisiolukordades. Kuna me tulevikku ennustada ei oska, saab seda teha ainult riskide kontsentratsiooni juhtimisega – ühegi tugeva mõjuga negatiivse sündmuse mõju ettevõttele ei tohi olla fataalne. Hetkel võiks mõnegi ettevõtte puhul riskide kontsentratsioon väljenduda liigses sõltuvuses Vene turust.

6. Tähtis on luua tööõhkkond, mis toetab motivatsiooni ja inimeste arusaamist sellest, kuhu ettevõte liigub. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles