USA: BlackBerry keelamine on ohtlik pretsedent

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blackberry.
Blackberry. Foto: Reuters / Scanpix

USA nimetas Araabia Ühendemiraatide otsust peatada riigis BlackBerry teenused ohtlikuks pretsedendiks demokraatiale ja sõnavabadusele.


Kohalikud ametnikud ja analüütikud väidavad aga, et tegemist on seaduskuulekuse, riikliku julgeoleku ja kuritegevuse vastu võitlemise küsimusega. AÜE ei ole nimelt võimeline jälgima BlackBerry teenuste kaudu saadetud sõnumeid.

USA välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et Obama administratsioon on AÜE otsuses pettunud. «Küsimus pole üksnes ühes Kanada ettevõttes,» ütles ta, viidates BlackBerry tootjale Research in Motionile. «Küsimus on demokraatias, inimõigustes, informatsioonivabaduses ja info levikus 21. sajandil. Just selliseid küsimusi rõhutame me pidevalt sellistele riikidele nagu Hiina ja Iraan – ning samuti oma sõpradele ja liitlastele nagu Araabia Ühendemiraadid.»

AÜE näeb aga asja hoopis teises valguses. Ametnike sõnutsi peatatakse BlackBerry meili-, kiirsõnumi- ja veebiteenused 11. oktoobril seetõttu, et firma tegutseb väljaspool riigi õiguslikku raamistikku ning saadab krüpteeritud andmed kohe AÜEst välja, minnes mööda kohalikust telekomi-infrastruktuurist. AÜE jaoks, kes on ebastabiilse Pärsia lahe piirkonna turismi- ja ärikeskus, kujutab see endast ohtu.

Soovides jätta külalislahket muljet nii turistidele kui ärimeestele, on väikese rahvaarvuga AÜE piirdunud pehmete turvastruktuuridega, kasutades peamiselt kõrgtehnoloogilist seirevarustust, ja vältinud relvastatud julgeolekutöötajate domineerimist tänavapildis.

Kui Palestiina terrorirühmituse Hamasi liige Mahmoud al-Mabhouh tänavu hotellis mõrvati, hämmastas Emiraatide politsei oma tasemega kogu maailma. Lisaks fotodele ja videokaadritele arvatavatest palgamõrvaritest käidi välja ka nende võltspasside andmed ja liikumismarsruudid.

AÜE avatus ja transiitkeskuse staatus on meelitanud sinna hulgaliselt ebasoovitavaid isikuid, alates rahapesijatest ja inimestega kaubitsejatest kuni iraanlastest sanktsioonirikkujateni.
Kohalikud turvaanalüütikud ütlevad, et kuna riik ei saa ligi BlackBerry andmetele, on lisaks terroristidele tekkinud turvaauk ka organiseeritud kuritegevusele, narkootikumide ja inimestega kaubitsejatele. «Kindlasti hakkavad ka teised riigid nüüd seda küsimust lähemalt uurima,» ütles Gulf Research Centre’i ekspert Mustafa Alani Dubaist.

Üsna kohe pärast AÜE avaldust teatas Saudi Telecom, et islami terrorismi vastase võitluse huvides keelatakse kuningriigis BlackBerry kiirsõnumiteenused. Samas on ka USA argumendid regioonis kõlapinda leidnud. «See ei lähe just hästi kokku meie üldiselt avatud ning väga liberaalse ühiskonnaga,» ütles Emiraatide politoloog Abdulkhaleq Abdulla.

Copyright The Financial Times Limited 2010.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles