Kuubalasi ootab suurem vabadus

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba juuksurisalongis ripub ekspresidenti Fidel Castrot kujutav plakat.
Kuuba juuksurisalongis ripub ekspresidenti Fidel Castrot kujutav plakat. Foto: SCANPIX

Viiendik Kuuba riigitöötajatest kaotab tõenäoliselt oma töö ning neile uute töökohtade loomiseks vähendab riik kontrolli majanduse üle.


Riigi heaks töötab 95 protsenti Kuuba täiskasvanutest. Kuuba president Raul Castro ütles pühapäeval, et viiendik riigisektori töökohtadest on üleliigsed ning need võidakse lähiaastatel koondada. See tähendaks enam kui miljoni inimese töötuks jäämist, vahendasid välisagentuurid.

Uute töökohtade loomiseks riik Castro sõnul vähendab kontrolli väikeettevõtete üle, lubab rohkem eraettevõtlust ning muudab maksusüsteemi nii, et riigistöötajad peavad rohkem panustama.

Majandusminister Marino Murillo rääkis ajakirjanikele pilootprogrammist, millega mõned riiklikud juuksurisalongid on antud nende töötajatele ning neile on võimaldatud ise oma hindu määrata. Selliseid projekte laiendatakse tema sõnul ka teistele majandussektoritele.

Nii Castro kui Murilo rõhutasid, et radikaalsemaid vabaturumajanduslikke reforme kavas pole. «Me jätkame tsentraalset planeerimist,» kinnitas majandusminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles