Eurotsoon sõidab Saksamaa kukil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: AFP/SCANPIX

Eurotsooni majanduse taastumine ilmutab esimesi aeglustumise märke, kusjuures praktiliselt ainsaks kasvumootoriks on Saksamaa.


Nagu näitavad juulikuised ostujuhtide indeksid, tõuseb tootmine Saksamaal tempokalt. Ülejäänud eurotsoonis on kasvuperspektiivid nõrgavõitu, Prantsusmaal on ostujuhtide indeks aga langenud 10 kuu madalaimale tasemele.

Seega sõltub eurotsoon suuresti Saksamaa taastumisest, mille mootoriks omakorda on tööstustoodangu eksport, mis üha tuure üles võtab. Saksa Masinatootjate Liidu VDMA andmetel oli nende liikmetele esitatud tellimuste arv juunikuus aastatagusega võrreldes 62 protsenti suurem.

Tellimuste arvu näiliselt kõrge kasv on tingitud ka mullusuvisest madalseisust. Kuid VDMA direktor Hannes Hesse ütles, et kõrge protsent peegeldab siiski sektoris peituvat «dünamismi». Eriti julgustav on tema sõnutsi tõsiasi, et 76 protsendi võrra olid üleval ka sisemaised tellimused.

Viimastel kuudel on analüütikud hakanud muretsema, kas Saksamaal õnnestub sünge globaalse väljavaate foonil taastumist käimas hoida.

Tuleval nädalal avaldamisele kuuluvad kasvunäitajad peaksid prognooside kohaselt kõnelema Saksa sisemajanduse kogutoodangu kiirest kasvust teises kvartalis – ilmselt 1,5 protsendi ulatuses eelmise kolme kuuga võrreldes. See aga tähendab, et eurotsooni majandust ootab eelolevatel kuudel vältimatult aeglustumine. Ostujuhtide indeksite valguses võib samas eeldada, et pidurdus ei tule nii järsk kui kardeti.

«Kuna revideeritud andmed osutusid isegi tugevamateks kui üllatavalt head esialgsed numbrid, siis on selge, et hoog ei ole pärast teist kvartalit maha käinud,» ütles ostujuhtide indeksite ülevaadet koostava uuringufirma Markiti vanemanalüütik Chris Williamson.

Kuid ta jätkas: «Samas on taastumine ülimalt ebaühtlane. Ainult Saksamaal, Hollandis ja Austrias värvatakse tootmisse olulisel määral töötajaid juurde.» Prantsusmaal väheneb töökohtade arv aga üha kiiremas tempos, ütles Williamson.

Eurotsooni tootmissektori ostujuhtide indeks tõusis juunikuise 55,6 pealt juulis 56,7 juurde, mis on kolme kuu kõrgeim. Kasv on seega jätkunud kümme kuud järjest. Esialgne hinnang juulikuule oli 56,5.

Saksa indeks hüppas aga märkimisväärselt – 58,4 juurest 61,2 tasemele, mis on samuti kolme viimase kuu parim. Prantsuse vastav näitaja kukkus 54,8 pealt 53,9 juurde.

Copyright The Financial Times Limited 2010.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles