Iraani vabanemine naftaembargost kõigutab Venemaad

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani nafta ja gaasi ekspordi sanktsioonidest vabastamine ohustab Venemaa eelarvet.
Iraani nafta ja gaasi ekspordi sanktsioonidest vabastamine ohustab Venemaa eelarvet. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit loobus sellel nädalal edasi kaebamast Euroopa Kohtu otsust, millega Iraani naftaekspordifirma National Iranian Tankers Co’s (NITC) sanktsioonide alla kuuluvate ettevõtete nimekirjast välja arvati.

Venemaale mõjus see uudis ebameeldivana, sest saabus ajal, kui nafta hind maailmaturul on võtnud suuna langusele. Samal ajal, kui Venemaa eelarve koostati portaali RBC kinnitusel lähtudes nafta hinna tasemest 105 dollarit barreli eest, siis 8. oktoobril  langes Venemaa nafta Urals hind Londoni börsil tasemele 89,34 dollarit.

Selline asjade käik sunnib Venemaa valitsust kärpima sotsiaalkulutusi.

Kui Iraanil õnnestub läbi murda ka maagaasi ekspordile seatud sanktsioonidest, võib see Venemaad õige valusalt torgata. Iraan on portaali Voronz kinnitusel lubanud pakkuda Euroopale maagaasi samas mahtus, mis seni pärineb Gazpromi torudest.

Seni kasutab Venemaa valitsus oma eelarve päästmiseks rubla hoogsat devalveerimist, mis toob aga tavalistele inimestele kaasa importkaupade kallinemise. Kui nafta hind peaks langema 6o dollarini barrelilt, siis venemaalasi tabab hinnašokk. Kuna inimeste ostuvõime langeb, siis odavnevad uued korterid kuni 40 protsenti, järelturul müüdavad aga kuni viiendiku võrra. Jalanõud, autod ja kodumasinad kallinevad seevastu kuni viiendiku võrra, importmööbel aga kuni 40 protsenti, analüüsis võimalikke arenguid RBC.

Nafta odavnemisele aitab kaasa asjaolu, et olulised naftaeksportöörid Saudi Araabia, Oman, Araabia Ühendemiraadid, Katar ja Kuveit kannataksid ilma raskustesse sattumata välja praegusest veelgi odavamat hinnataset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles