EAS toetab 84,1 miljoni krooniga arenduskeskusi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nanotehnoloogia näitus.
Nanotehnoloogia näitus. Foto: Peeter Langovits

Euroopa regionaalarengu fondi kaasrahastatavast tehnoloogia arenduskeskuste programmist saavad toetust viis arenduskeskust.


Toetust saavad toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia,, tervisliku piima biotehnoloogiate, ELIKO tehnoloogia, vähiuuringute tehnoloogia ja nanotehnoloogiate arenduskeskused.

Mitmete toiduainetööstuse ettevõtete koostöös käivitatud toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse tegevus keskendub toidu kvaliteedi ja tervislikkusega seotud uurimistööle. Arenduskeskuse töö on aidanud kaasa mitmete toiduainete paremale säilitamisele säilitusaineid kasutamata.

Samuti toidu valdkonnas tegutsev tervisliku piima biotehnoloogiate arenduskeskus keskendub piima tootmis- ja töötlemisvõimaluste arendamisele, aidates turule tuua tervislikke piimatooteid.

ELIKO tehnoloogia arenduskeskuse näol on tegemist elektroonika ning IT-ettevõtete poolt loodud arenduskeskusega. Hiljuti täiendas ELIKO oma tehnilist baasi, kolides uude laborisse sel nädalal avatud Tehnopoli elektroonikahoones.

Vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskus keskendub vähi varajase diagnostika meetodite arendamisele ning uue põlvkonna ravimite väljatöötamisele. Koostöös Põhja-Eesti regionaalhaiglaga jõuavad esimesed uued diagnostikameetodid lähiajal ka rakendusse.

Eesti nanotehnoloogiate arenduskeskuse töö on suunatud nanotehnoloogia rakendamisele erinevates materjalides. Näiteks sensormaterjalide väljatöötamisele, aga uute suundadena ka ehitusmaterjalide ning tekstiilmaterjalide arendamisele.

Tehnoloogia arenduskeskused on ettevõtete ja kõrgkoolide koostöös loodud uurimisasutused, mille põhitegevuseks on ettevõtete tootearenduse jaoks vajalike uurimistööde korraldamine.

Järgneva kuue aasta jooksul toetab EAS juba tegutsevate, aga ka uute tehnoloogia arenduskeskuse tegevust ligi ühe miljardi krooniga. Seni on EAS toetanud viit tehnoloogia arenduskeskust, kuid järgneval aastal on kavas jõuda kuni kaheksa keskuse toetamiseni.

Taotlusvoor uute tehnoloogia arenduskeskuste loomiseks on juba alanud ning tähtaeg taotlusvoorus osalemisest teada andmiseks on 30. september. Lõplik ja viimistletud finantseerimistaotlus tuleb esitada järgmise aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles