Swedbank: välisnõudlus jääb ebakindlaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina.
Tõnu Mertsina. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kaupade ekspordi kolmeprotsendine vähenemine augustis näitab seda, et välisnõudlus on jätkuvalt nõrk ja ebakindel.

«Meie peamiste kaubanduspartnerite nõudlus jääb veel lähiajal ebakindlaks. Euroalal on viimastel kuudel peamiselt geopoliitiliste pingete tõttu kindlustunne ning ostujuhtide indeks (PMI) alanenud, mis on selle piirkonna majanduskasvu taastumise ebakindlamaks muutnud,» ütles Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina tänaste kaubavahetuse numbrite kommentaaris.

Kaks-kolmandikku langusest tuli mehhaaniliste seadmete (peamiselt ehitusseadmed ja -masinad) väljaveo vähenemisest, mis mõjutab Eestis loodud lisandväärtust vähe. Kui juunis ja juulis pöördus elektroonikatoodete väljavedu pärast 10 kuud kestnud langusperioodi tõusule, siis augustis vähenes nende eksport taas ning avaldas koguekspordile tugevat mõju. Lisaks mehhaanilistele seadmetele ja elektroonikale mõjutas kaupade eksporti oluliselt veel põllumajandustoodete, tekstiilitoodete ja väetiste väljaveo vähenemine.

Põllumajandustoodetest oli augustis kõige suurema langusega piimatoodete väljaveo vähenemine Venemaale. Piimatoodete eksport Venemaale on püsivalt languses olnud juba alates selle aasta veebruarist, kuid augustis kehtestatud sanktsioonid pidurdasid seda täiendavalt. Lisaks vähendab piimatoodete ekspordikäibe kasvu nende ekspordihindade langus.

«Vaatamata Soome nõrgale sisenõudlusele, ei ole sel aastal meie eksport sinna langenud (kui jätta arvestusest välja eelmisel aastal laevadega tehtud suurtehingu mõju),» sõnas ökonomist. 

Kuigi järgmisel aastal peaks meie põhjanaabrid 3-aastasest majanduslangusest napilt väljuma, jääb nende sise-, ja sellest tulenevalt ka impordinõudlus, suhteliselt nõrgaks. Rootsi majandus on kasvanud sel aastal üsna tublisti ning see peaks jätkuma ka järgmisel aastal. Peamistest kaubanduspartneritest on kindlasti kõige nõrgemaks kohaks Venemaa, mille majanduse struktuuriprobleemid koos hindade kasvu ja rubla nõrgenemisega vähendavad tarbijate ja ettevõtete nõudlust ning sellega ka meie ekspordivõimalusi.

Augustis toetasid eksporti peamiselt mineraalse kütuse, puittoodete ja mööbli väljaveo suurenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles