Saksamaa majandus võib minna langusesse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Saksamaa ekspordi suur kukkumine augustis oli järjekordseks kehvaks näitajaks, mis võib tähendada, et Euroopa majandus võib minna langusesse, kirjutab The Wall Street Journal.

Saksamaa eksport kukkus augustis 5,8 protsenti võrrelduna juuliga, mis on suurim langus alates 2009. aasta majanduskriisist. Ekspordinumber tuli pärast kehva tööstustoodangu numbrit, millele lisandub Euroopa kehv kasvuväljavaade.

Saksamaa analüüsimajad alandasid selle aasta majanduskasvu prognoosi 1,3 ja järgmise aasta oma 1,2 protsendini võrrelduna varasemalt prognoositud 1,9 ja 2 protsendiga.

Samal ajal Venemaa-Ukraina konflikt ning muud geopoliitilised pinged võivad mõjuda Saksmaa geopoliitilisele sentimendile negatiivselt.

Kantsler Angela Merkeli valitsuskoalitsioonis käib elav vaidlus selle üle, kas ergutada majandust investeeringutega, mis on alates võlakriisist kokku kuivanud. Eile ütles Merkel pressikonverentsil, et tema valitsus otsib võimalusi investeeringute suurendamiseks, eriti digitaalsfääris ja bürokraatia vähendamist. Mõned hääled koalitsioonivalitusest kutsuvad üles alandada tulumaksu ja tööjõumaksu.

Investeeringute suurendamise vastu valitsuse poolt on rahandusminister Wolfgang Schäuble. «Avaliku raha investeeringute suurendamine ei lahenda probleeme,» ütles ta Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) korraldatud seminaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles