Piima kokkuostuhind Lätis langes veerandi võrra

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurtitootmine Riia piimakombinaadis.
Jogurtitootmine Riia piimakombinaadis. Foto: Food Union

Tulenevalt Vene embargost ning ületootmisest Euroopa Liidus jätkub Lätis piima kokkuostuhinna hoogne langus, mis ulatus septembris 25–26 protsendini – tulemuseks 242,1 eurot tonnist.

«Embargo on kujunenud [põllumajandus]valdkonnale tõsiseks katsumuseks, mis kõige tugevamalt väljendub kokkuostuhindade languses,» vahendab Dienas Bizness põllumajandusministeeriumi teadet.

Hinnad langevad ka Euroopas ning kõigis riikides kasvab viimasel ajal kokkuostetud piima kogus, mis annavad alust arvata, et tootjad valmistuvad kvootide muutuseks ning tekitavad endale varu.

2013. aastal eksportis Läti Venemaale 27 miljoni euro väärtuses piimatooteid, sealhulgas 15 miljoni euro eest juustu. Õnneks oli see vaid 11 protsenti Läti piimatoodete koguekspordist, tundis ministeerium kergendust ning rõhutas, et embargol ei puudu päikeseline pool – Läti kaubandus- ja tööstuskoda hakkas «liigutama» ning sai maha ülieduka kodumaise kauba kiitmise kampaaniaga.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles