Toiduliit rakendas rassistliku rühmituse rapsiõli reklaamima

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rapsiõli reklaam, mille reklaaminägudeks on Ku Klux Klani iseloomustavat kostüümi kandvad modellid.
Rapsiõli reklaam, mille reklaaminägudeks on Ku Klux Klani iseloomustavat kostüümi kandvad modellid. Foto: Elin Saarekivi

Eesti Toiduainetööstuse Liit tuli hiljuti välja rapsiõli tutvustava kampaaniaga, kus plakatil olid lisaks helendavatele õlipudelitele ka Ku Klux Klani riietusse maskeerunud inimesed.

«Kampaania mõte iseenesest on küpsenud juba mõni aasta, eesmärgiga teha tarbijatele teavitustööd just kodumaisest rapsist valmistatud toodete eelistest,» selgitas liidu juhataja Sirje Potisepp ja lisas, et antud juhul räägitakse rapsiõlist.

Loovlahenduse väljatöötamisel lähtuti kampaania eesmärgist, mis on teavitada avalikkust rapsiõli kasulikkusest.

Potisepa sõnul ei tea inimesed eriti hästi, miks rapsiõli on kasulik tarbida ja mille poolest see taiduainena kasulik on. «See on justkui hästi hoitud saladus.»

«Läbi ajaloo on teada tuntud fakt, et kõige paremini hoidsid saladust erinevad ususektid, kellel olid omad vennaskonnad, rõivad ja riitused,» kirjeldas Potisepp reklaami ideed ja lisas, et sellest saladuse aspektist lähtudes sai teavituskampaania nimeks «Sekti saladus».

Reklaamiagentuuri Kontuur loovjuhi Henri Jäägeri juhtimisel loodud kampaania loovidee on Potisepa sõnul aga kahjuks kontekstist välja võetud ja liit on väga üllatunud, et seda ideed on meedias juba nii meelevaldsel viisil tõlgendatud.

«Kindlasti ei ole kellegi tunnete riivamine meil hetkekski mõttes olnud.»

Tänase seisuga ei ole toiduliidule laekunud ühtegi kaebust skandaalse reklaami tõttu. «Küll aga on mõned pöördumised, millele me kõigile järjekorras ka vastame.»

Potisepa sõnul saadi reklaamiks inspiratsiooni ühe blogi kodulehel olnud pildist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles