Araabia Ühendemiraadid peatavad BlackBerry teenused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blackberry nutitelefon.
Blackberry nutitelefon. Foto: Scanpix Sweden

Araabia Ühendemiraatide valitsus peatab alates oktoobrist BlackBerry mobiiliteenused, kuna firma tegutseb väidetavalt väljaspool seadusi ja ohustab riigi julgeolekut.


Emiraatidest näib eeskuju võtvat ka Saudi Araabia. Riigifirma Saudi Telecomi esindaja ütles, et kuningriigis peatatakse BlackBerry kiirsõnumiteenused. Kanada firma Research in Motioni BlackBerry võrgustiku turvaprobleemide küsimuse tõstatas hiljuti ka India.

BlackBerry meili- ja kiirsõnumiteenused käivad läbi krüpteeritud sisevõrkude, mida valitsustel on raske jälgida. Ühtlasi on BlackBerry ainus Araabia Ühendemiraatides tegutsev andmeteenuse pakkuja, mis ekspordib andmed riigist välja ega võimalda võimudele juurdepääsu oma süsteemidele.

AÜE regulaatorid ütlesid, et teatud BlackBerry teenused võimaldavad kasutajatel tegutseda viisil, mis välistab kohtuliku vastutuse ning kätkeb endas kohtulikke, sotsiaalseid ja riiklikku julgeolekut puudutavaid probleeme. Otsus jõustub 11. oktoobril ning puudutab ka BlackBerryde uitühendust.

Araabia Ühendemiraadid on suurima rahvaarvu ja majandusega riik araabiamaailmas. Valitsus on ehitanud riikliku julgeoleku praktiliselt täies ulatuses kõrgtrehnoloogilistele seiresüsteemidele. Valitsuse teatel peeti RIMiga antud teemadel mitmeid läbirääkimisi, kuid tulutult.

Saudi Telekomi juhatuse liige Abdulrahman Mazi ütles satelliitkanalile Al Arabiya, et loodab survestada RIMi andma neile vajadusel olulist informatsiooni. «AÜE astus julgema sammu kui Saudi Araabia, meil keelustatakse vaid kiirsõnumid,» ütles ta.

India valitsus kordas juulikuus oma varasemat ähvardust keelustada BlackBerry teenused, kui RIM ei taga neile juurdepääsu kiirsuhtlussõnumite andmetele. Probleem lahenes möödunud nädalal, kuna RIM lubas India sisejulgeoleku juhi sõnutsi teha oma parima, et terroristid nende andmesideteenust oma huvides ära ei saaks kasutada.

AÜEs on ligikaudu 500 000 BlackBerry kasutajat, kuna tegemist on regiooni äri- ja turismikeskusega. Paljude meelest viitab valitsuse samm ka AÜE soovile saavutada suurem kontroll informatsiooni üle.

AÜE telekomiturul valitseb riigifirma Etisalat, mille ainsaks konkurendiks on Du – kus enamusosalus kuulub samuti valitsusüksustele. Telekommunikatsiooni järelevalve peadirektor But Mohammed al-Ghanim kummutas aga väited, nagu oleks otsusel midagi pistmist tsensuuriga.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles