Lemminkäinen: tee-ehitajaid on vara süüdistada

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemminkäinen Eesti juhatuse esimees Sven Pertens.
Lemminkäinen Eesti juhatuse esimees Sven Pertens. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tee-ehitusega tegeleva ettevõtte Lemminkäinen Eesti AS juhataja ja Eesti Asfaldiliidu juhatuse esimees Sven Pertens ütles, et praegu on vara süüdistada tee-ehitajaid selles, nagu nad oleksid midagi valesti teinud või kedagi petnud.

Maanteeamet tutvustas täna tee-ehitajatele oma auditi tulemusi, millega sooviti teada saada, miks teed juba enne garantiiaja lõppu lagunevad.

Sven Pertens tunnistas, et maanteeamet uuris ka kahte objekti, kus Lemminkäinen Eesti on olnud ehitajate konsortsiumi koosseisus juhtivpartner. Need on Pärnu ja Viitna ümbersõidud.

«Juhtivpartner tähendab seda, et oleme teinud ühispakkumise ja võites hanke oleme jaganud tehtava töö erinevateks lõikudeks. Iga partner on vastutav oma lõigu ehituse ja kvaliteedi eest,» rääkis Pertens.

Koostööd on mõlema objekti puhul tehtud ettevõtetega TREV2 ja TREF, kinnitas Pertens. «Kui on tarvis midagi parandada, siis on see selle partneri kohustus, kes konkreetse lõigu ehitas. Kui see partner ei suuda seda teha, näiteks läheb pankrotti, siis on teistel partneritel tellija ees kohustus asi ära klaarida,» selgitas Pertens.

Kuna lõikudel kehtib garantii, siis on töövõtja kohustuseks igal juhul probleem lahendada juhul, kui selgub, et tegemist on töövõtja eksimusega.

«Aga ei tasuks sündmustest ette rututa. Eestis on teatud nõuded ja normid ka ajaga muutunud. Võib juhtuda, et mingisugused nõuded, mis praegu kehtivale normile ei vasta, ehituse hetkel kehtinud normile vastasid,» põhjendas Pertens. «Kas see on inimlik eksimus, asjaolude kokkusattumus, kas on järelevalve olnud hooletu, seda on vara öelda.»

Ta rõhutas, et praegu ei saa veel öelda, et keegi on midagi valesti teinud või tellijat petnud ja kvaliteedi arvelt raha teeninud. «See küsimus tuleb alles välja selgitada, miks kõrvalekalle tekkis.»

Teede kvaliteet polevat kehv

Konsortsiumipartneritega räägitakse läbi ja ettevõte, kelle lõigul on probleem, suhtleb edasi maanteeametiga.

Probleemide olemusest saab aru tema hinnangul kuu või kahe jooksul, garantiitöid asutakse teostama kevadel, kui probleemid ei ole erakorralised.

Pertens rõhutas, et maanteeamet on uurinud neid lõike, kus on visuaalselt näha probleeme, ent tegemist on väga väikse osaga viie aasta jooksul (nii kaua kehtib garantii – toim.) ehitatud teedest.

«Eesti tee-ehituse kvaliteet tervikuna ei ole halb, see on võrreldav põhjamaades tehtava töö kvaliteediga,» arvas Pertens.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles