Siluanov: Venemaal pole Putini suure plaani jaoks raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa rahandusminister Anton Siluanov arutamas 7. oktoobril Föderatsiooninõukogu kõnepuldis riigieelarve üle.
Venemaa rahandusminister Anton Siluanov arutamas 7. oktoobril Föderatsiooninõukogu kõnepuldis riigieelarve üle. Foto: SCANPIX

Venemaa rahandusminister Anton Siluanov nõuab armeed puudutavate uuenduste tempo aeglustamist, kuna pikemas perspektiivis ei saa riik taolist programmi omale lubada.

Venemaal on puhkemas tüli relvajõudude moderniseerimisele tehtavate kulutuste ümber. Minister Siluanov tõdes eile, et riigil pole enam raha president Vladimir Putini heakskiidetud  plaanide teostamiseks, vahendas RIA Novosti.

Presidendi eesmärgiks on vahetada sõjaväe varustus 2020. aastaks välja 70 protsendi ulatuses. See tähendab tohutuid väljaminekuid ehk siis sel aastakümnel koguni 460 miljardit eurot.

«Uut kaitseprogrammi valmistatakse ette. Selle uue relvastusprogrammi raames tahame me vaadata üle kulutatavate ressursside mahu, et eelarve oleks varasemast realistlikum,» rääkis rahandusminister.

See kommentaar võib tekitada vastuseisu Kremlis, kus konkureerivad grupid vaidlevad pidevalt riigieelarve üle.

Relvajõudude viimine tänapäevasele tasemele otsustati ära siis, kui Venemaa majanduse perspektiiv oli hoopis teistsugune. «Kui kaitseprogramm koostati, siis prognoosid majanduse käekäigu ja eelarve laekumiste kohta olid täiesti teised. Nüüd pole meil selleks enam raha,» rääkis Siluanov.

Varem ennustati, et Venemaa majandus kasvab aastatel 2010-2020 6 protsenti aastas. Sel aastal on oodata aga vaid 0,5-protsendist tõusu.

Olukorra muutumine on tingitud nafta odavnemisest ja lääneriikide Vene-vastastest sanktsioonidest, mis on kukutanud rubla kurssi ja peatanud väliskapitali sissevoolu.

Armee uuendamise edasine saatus on Putini käes. Venemaa taotleb taas suurriigi positsiooni ja seoses sellega on president tahtnud modernset, kiirelt manööverdavat sõjaväge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles