Esimesed puutevabad mobiiltelefonid tulevad järgmisel aastal

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle kümnendi tagasi, 2001. aastal tundusid käed vabad juhtmeta handsfree mobiiltelefonid tõelise tehnoloogiaimena, kui need esimest korda müügile tulid. Nüüd arendatakse käed vabad süsteemi juba täiesti teisel tasemel.
Üle kümnendi tagasi, 2001. aastal tundusid käed vabad juhtmeta handsfree mobiiltelefonid tõelise tehnoloogiaimena, kui need esimest korda müügile tulid. Nüüd arendatakse käed vabad süsteemi juba täiesti teisel tasemel. Foto: Panther Media / Scanpix

Norra tehnoloogiafirma teatas, et juba järgmisel aastal jõuavad turule nende arendatud ultrahelil töötavad mobiiltelefonid, mida saab juhtida käežestidega ning liiguvad edasi puutetundlike ekraanide tehnoloogiast.

Norras tegutsev Elliptic Labs on vastavat tehnoloogiat arendanud juba palju aastaid ning nüüd teatasid nad lõpuks ka tähtajana 2015. aasta, mil mobiiltelefone võib saada juhtida ka tänu ultrahelile pelgalt käežestide kaudu, vahendab The Local.

Tehnoloogiafirma esitles oma tehnoloogiat Jaapani Ceateci näitusel ning see on rahvusvahelises meedias palju tähelepanu pälvinud. 

Elliptic Labsi juht Laila Danielsen kommenyeeris PCWorld.com lehele: «Kõigepealt me tegime klaviatuuri, seejärel hiire ning siis puutetundlikud ekraanid. Me teame, et järgmine loogiline samm oleks puutevaba telefon.»

Ultraheli on üks paljudest tehnoloogiatest, mille abil saab tulevikus IT-vidinaid kontrollida, nii mobiiltelefonid kui ka arvuteid ja muid seadmeid. Tehnoloogia suudab mõista liikumist. Valgust peetakse seejures palju täpsemaks, kuid ka helil on omad eelised.

Heli on märksa energiasäästlikum ning suudab liikumist jälgida palju suuremas ulatuses – mobiiltelefoni ees olles kuni 180 kraadi. Samuti on heli efektiivne siis, kui peab arvutama objekti kaugust. 

Elliptic Labs on oma tehnoloogias arvestanud näiteks liikumisega, kui inimene liigutab oma kätt vastavalt ekraanile lähemale ja sellest kaugemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles