Kreml tihendab raudset eesriiet

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni pass.
Vene Föderatsiooni pass. Foto: SCANPIX

Venemaa julgeolekunõukogus küpseb seadus, millega lisaks neljale miljonile jõuametkondade töötajatele korjatakse välispassid ära Venemaa riigiteenistujatelt ja rahvasaadikutelt, teatas RBC.

Nüüd hakatakse reisimist piirama  riigisaladustele ligipääsu omavatele tegelaste, kuid lõpuks kavatsetakse keelata välismaale sõitmine kõikidele riigiteenistujatele, selgitasid RBC-le riigiduuma liikmed ja föderaalametnikud.

Ehkki kõikidel venemaalastel on õigus omada reisidokumenti, takistatakse inimeste välismaale reisimist lihtsa võttega: piirangute alla pandud isikutelt korjavad nende ülemused välispassid ära. Reisidokument võetakse ametkonna raudkapist välja üksnes kooskõlastatud ja lubatud välisreisi tarbeks.

Selline piirang võib hakata puudutama ka seadusandjaid, sest passide ärakorjamist kavandatakse samuti riigiduuma ja föderatsiooninõukogu liikmetelt.

RBCga rääkinud asjatundjad avaldasid muret, et pärast liikumisvabaduse piiramist võib parimate töötajate meelitamine riigitööle muutuda senisest keerulisemaks.

Kavandatav kord sarnaneb Nõukogude Liidus kehtinud režiimile, kus riigist lahkumiseks tuli lisaks välispassile taotleda erilist dokumenti – väljasõiduviisat. Ilma väljasõiduviisata ei lubatud piiri ületada ka siis, kui välisriigi sissesõiduviisa oli olemas.

Venemaa võimud on seni takistanud endale tülikate isikute, peamiselt vähemusrahvaste esindajate välismaareise, rikkudes nende välispasse ootamatu politseikontrolli käigus. Politseiniku poolt vargsi ära rebitud lehega välispass loetakse kehtetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles