Naftapuurimisi Vahemeres ähvardab moratoorium

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BPl võis õnnestuda naftaleke osaliselt peatada
BPl võis õnnestuda naftaleke osaliselt peatada Foto: SCANPIX

BP plaanib alustada lähinädalatel süvamerepuurimisi Liibüa vetes, Euroopast kostab aga üleskutseid moratooriumi kehtestamiseks, kuni keskkonnamõjud Mehhiko lahe lekke valguses läbi arutatakse.


Itaalia keskkonnaminister Stefania Prestigiacomo tegi esimese kõrge Euroopa Liidu valitsusametnikuna ettepaneku puurimistööd peatada ning anda 21 Vahemere rannikuriigile aega ühine seisukoht välja töötada.

Prestigiacomo ütles Financial Timesile, et on BP süvamerepuurimise plaanide pärast Vahemeres «sügavalt mures».

Minister viitas ELi energiavoliniku Günther Oettingeri soovitusele Euroopa Liidu vetes moratoorium välja kuulutada ning lisas: «Kuna puurimised võivad kätkeda endas ohtu, oleks moratoorium minu meelest põhjendatud. See annaks Euroopale aega panna paika uus konkreetne Vahemere strateegia, võttes eriliselt arvesse riske, mis Deepwater Horizoni lekke näol ilmnenud on.»

BP kinnitas eile, et on Liibüa rannikule Sidra lahte puurtorni juba paigaldanud, kuid kindlat kuupäeva tööde alustamiseks veel paigas pole. Möödunud nädalal teatas ettevõte, et piirkonda on plaanis puurida kokku viis kaevu ning et tööd lähevad lahti lähinädalatel.

Kaev tuleb ligikaudu 200 meetrit sügavam kui Mocando, mis Mehhiko lahes 20. aprillil õhku lendas, 11 töölist teise ilma saatis ja USA ajaloo rängima keskkonnakatastroofi põhjustas.
Keskkonnagrupid, mitmete Itaalia kohalike omavalitsuste juhid ja opositsiooniline Demokraatlik partei on samuti tungivalt palunud puurimistööd Vahemeres edasi lükata.

Liibüa Sidra laht asub umbes 500 kilomeetri kaugusel Itaalia ja Malta territooriumist.
BP kehitas moratooriumi-jutu peale õlgu. «Sellist ettepanekut meie kõrvu küll kostnud pole,» ütles Financial Timesile BP pressiesindaja. «Ja peale selle, kes siis Vahemere üle konkreetselt valitseb?»

Nagu BP kommentaaridest välja võib lugeda, ei ole Vahemere-poliitika institutsioonide tasandil just hästi koordineeritud. Samal ajal on üksikud riigid – Itaalia kaasa arvatud – iseseisvalt päris suurel hulgal nafta- ja gaasiuuringute lube väljastanud, mõned neist ka süvameres.

Itaalia välisminister Franco Frattini pani möödunud nädalal ette, et BP tegevus Sidra lahes tuleks anda arutamiseks Vahemere Liidule. See ELi ja teisi rannikuriike ühendav moodustis ei võta aga hästi vedu. Ühest küljest pidurdavad koostööd Euroopa Liidu sisesed rivaalitsemised, teisest küljest aga Iisraeli ja tema Araabia naabrite vahelised pinged.

Üldiselt kaheldakse, kas Vahemeremaad oleksid valmis suure naftalekkega toime tulema.

Copyright The Financial Times Limited 2010.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles