Sulling: Eestil on raske konkureerida madalapalgalise tööjõuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Sulling
Anne Sulling Foto: Marko Saarm / Sakala

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sullingu sõnul on järjest suurenevad palgasoovid teinud keeruliseks Eesti tööstuse valdkonnas konkureerimise madalama sissetulekuga riikidega.

«Kõrgema palga maksmiseks peame aga suutma toota ka kõrgema lisandväärtusega tooteid, mille järele on maailmas vajadus ning mille eest ollakse valmis ka maksma,» rääkis minister Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse korraldatud ettevõtjate päeval «Liftiga tulevikku» peetud ettekandes, vahendab BNS.

Kõrgema lisandväärtuse loomiseks on ministri sõnul vajalik, et ettevõtjad tegeleksid tõsiselt tootearendusega, mille juures on kõige olulisem ettevõtjad tootearendajate ja disaineritega võimalikult vara kokku viia.

Samuti on Sullingu sõnul edasise arengu huvides senisest tihedam koostöö ettevõtete ja haridusasutuste vahel. «Ettevõtjad, kellega olen kohtunud, on välja toonud, et nad ei leia haridussüsteemist endale vajalikku tööjõudu. Mõlema poole huvides on, et vajadused klapiksid – see õppur, kes omandab koolis ettevõtte jaoks vajalikke oskusi, leiab ju hiljem kergemini töö,» märkis Sulling. Tema sõnul on ettevõtjad valmis toetama koolides endale vajalike lisaerialade õpetamist. Sulling lisas, et õppimine ei peaks toimuma ainult noorena ning et täiendkoolitused ja ümberõpe võiksid olla loomulikud.

Minister rääkis, et väga oluline on ka Eesti ettevõtete rahvusvahelise müügitöö oskus, sest ilma selleta pole võimalik head toodet või teenust müüa. «Rahvusvahelisele turule minnes on oluline, et Eesti ettevõtjad oma tooteid ise ei alahindaks. Praegu on sellist suhtumist meie endi seas paraku veel päris palju. Me peaksime ise oma tooteid rohkem väärtustama ja nende headusesse uskuma,» ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles