Need 5 sammu aitavad tõhusamalt kodus tööd teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus tööd tehes on oluline sisse seada kindel koht töö tegemiseks, kus oleks vähem segajaid
Kodus tööd tehes on oluline sisse seada kindel koht töö tegemiseks, kus oleks vähem segajaid Foto: SCANPIX

Üha enam inimesi jätab hommikul tööle minemata. Harvard Business Review vahendab, kuidas kodus tööd tehes vaimu erksana hoida.

1.Sea sisse kindel päevakava. Isegi kõige kohusetundlikumad meie seast kipuvad omapäi olles laisklema. Kindel päevakava aitab motivatsiooni hoida ning annab päevale kindla rütmi. Hommikut võiks alustada samasuguse rutiiniga nagu kontoris töötades. Ärka varakult, pane ennast viisakalt riidesse ning püüa vältida internetiahvatlusi.

Ootused päevase tööhulga suhtes peaksid olema realistlikud ning kui mõne projekti kallal nokitsemine nõuab ohtralt ületunde, võid hiljem selle arvelt veidi vaba aega võtta.

2. Sea endale kindlad piirid. Kodus töötades kipub töö- ja koduse elu piiri hägustuma. Nii võib väga lihtsalt tekkida tunne, et oled kogu aeg tööl ning koju minna ei ole kuhugi. Seepärast on oluline need kaks lahus hoida, hea oleks kodus sisse sead eraldi koht töö tegemiseks.

Samuti on oluline, et sõbrad ja tuttavad teaksid, et kuigi sa oled kodus, ei ole sul tööajal seltsimiseks aega. Aeg pere, sõprade ja iseendaga tuleks sammuti päevakavas kindlaks määrata. Isegi, kui selleks kinnipidamiseks peab mõne tööjupi pooleli jätma, nii on tegelikult ka lihtsam järgmisel päeval kohe töömeeleollu saada.

3. Tee regulaarselt puhkepause. Kui sa püüad endale tõestada, et suudad ka kodus tõhusalt tööd teha, võib tekkida tahtmine ühe jutiga kõik valmis saada. Kõige produktiivsemad töötajad teevad aga iga tunni tagant väikese pausi, täpsemalt 17 minutit pausi 52 töötatud minuti kohta. Pausi ajal piisab sellest, et aknast välja vaadata, ajalehte lugeda või selga sirutada.

4. Hoia ühendust. Pikk üksiolek vähendab produktiivsust ja kahandab motivatsiooni. Kui su töö ei nõua kolleegidega kohtumist, pead pingutama, et nendega ühendust hoida. Käi töökaaslastega kohvil, kohtu klientidega ja osale eriajaorganisatsioonide tegemistes.

Räägi töökaaslastele, millega oled päeva jooksul hakkama saanud ja mis on plaanis edaspidi teha. See ei ole oluline mitte ainult karjääri jaoks vaid aitab ka enesetunnet turgutada.

5. Tähista oma võite. Kui töötad üksinda kodus, on teinekord keeruline motivatsiooni hoida, eriti kui ümberringi on palju segajaid nagu Facebook, pesemata pesu või segamini tuba. Üks viise, kuidas tööhoogu alal hoida, on meeles pidada, mida oled juba päeva jooksul saavutanud, selle asemel, et keskenduda kõigele, mis veel tegemata on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles