Üle 5000 inimese soovib saada Eesti e-residendiks

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Kotka.
Taavi Kotka. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti e-residentsust saada soovijaiks registreeris esimese 20 tunniga üle 5000 inimese, vahendas majandusministeeriumi IT valdkonna asekantsler Taavi Kotka.

Eile Eesti digitaalühiskonna lehel e-estonia.com avatud registreerimine meelitas esimese 18 tunniga kohale 4000 huvilist. «Praeguseks on juba üle viie tuhande,» ütles Kotka Postimehele mõni tund hiljem.

Kotka sõnul kavatseb Eesti hakata e-residentsust pakkuma detsembrist. «Praegu registreerime eelsoovijaid, n-ö early birde [varajaseid linde - i.k], nagu tarkvara testversiooni puhul tehakse,» ütles ta. «Nüüd hakkame nendega suhtlema, et täpsustada mida nad vajavad.»

Kotka sõnul pole praegu veel statistikat, mis riikidest ja millise profiiliga inimesed on esimeste registreerunute seas, kuid sellega tegeldakse. «Avaldused vaadatakse läbi, et neid ei oleks saatnud robotid [automaatsed registreerimisprogrammid] ega poleks seal Nigeeria kirju,» selgitas ta.

E-residentsus ei ole kodakondsus, samuti ei tähenda see automaatselt õigust elada Eestis ega isegi Eestisse sisenemise õigust. E-residentsus on võimalus olla Eesti nn e-elanik ja kasutada siinseid e-teenuseid digitaal-ID abil.

E-residentsuse saamise protsess sisaldab ka üht visiiti Eestisse: taotleja peab käima politsei ja piirivalveameti büroos avaldust esitamas, isiku tuvastamisel, biomeetrilisi andmeid andmas ning taustakontrolli tegemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles