Venemaa mõjukaimaid piimandusärimehi ostis Premia

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Premia Foodsi uus omanik  Andrei Beshmelnitski selgitas oma kavatsusi Eesti ettevõttega videosilla vahendusel.
Premia Foodsi uus omanik Andrei Beshmelnitski selgitas oma kavatsusi Eesti ettevõttega videosilla vahendusel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Premia Foodsi uus omanik on Ukraina juurtega ja Venemaa miljarditega Läti ärimees, kes omab Riias ja Valmieras piimakombinaati.

Venemaa miljardäril Andrei Beshmelnitskil on elamisluba Lätis ja ta ei soovi Balti riikides tehinguid tehes oma kodakondsusest rääkida, rõhutades, et sündis 1967. aastal Ukrainas Luganskis.

Väidetavalt õpib märkimisväärse aja kõikjal üle maailma ärireisidel viibiv ärimees läti keelt.

Meest hakati Eestisse ootama juba kaks aastat tagasi, kui ta ostis Läti suurimad piimakombinaadid Rigas piena ja Valmieras piens.

Siis peeti võimalikuks, et temast saab uus omanik Oliver Kruudale kuuluvas piimanduskontsernis Tere.

Enne ühinemist Prantsuse piimanduskontserniga Danone teati Beshmelnitskile kuuluvat ettevõtet Unimilk Kruuda heaks äripartneriks Venemaal.

Mees, kelle Forbes paigutas mullu 0,5 miljardi dollari suuruse varandusega Venemaa rikaste edetabelis 189. kohale, muutus idanaabrite toiduainete äris ülimalt mõjukaks just pärast ühinemist Danonega. Tekkis kogu Sõltumatute Riikide Ühenduses juhtrolli mängiv hiigelkontsern, mille osa ainuüksi hiiglaslikul Venemaa turul ületas viiendikku kogumahust.

Beshmelnitski alustas karjääri  elukutselise jalgpallurina, oma isiklikule ärile pani aluse Lõuna-Venemaal, kus asutas trüki-ja reklaamiettevõtte.

1994. aastal aga asus ta Stavropolis Inkombanki filiaali etteotsa, millest kujuneski vundament tema kerkimisel tänaseks rahvusvahelise haardega Ida-Euroopa toiduainetetööstuse investoriks. 1998. aastal asus mees Moskvas juhtima põllumajandusosakonda Hollandi päritolu Rabobankis ja seejärel RaboInvestis.

Sajandivahetusele läks Beshmelnitski vastu Küprosel registreeritud registreeritud Ramosa Holdingsile kuuluva Omski Bekoni juhina, 2000. aastal juhtis ta põllumajanduse investeerimisettevõtet Planetõ Menedžment.

2002. aastal asutas ta koos Andrei Blohhiga piimatoodete kontserni Unimilk, mille omanikud olid peidetud Küprosele. Ettevõttest sai Venemaal suuruselt teine piimatoodete tootja, kes alustas tihedat koostööd Danonega ning 2010. aastal sõlmitud tehinguga  liideti ettevõtete varad Venemaal ja Sõltumatute Riikide Ühenduses grupiks Danone-Unimilk, kus venelased said 42,5% osaluse.

Beshmelnitski poolt asutatud toiduainete firma Food Unioni eesmärgiks sai suurinvesteering Läti piimatööstusse, et arendada eksporti Venemaale. Selleks, et mitte konkureerida Danonega valis ärimees oma mängumaaks sellised tooted nagu Rasa õli ja või, kõva juust Monterigo, pehme juust Mägede Legendid, jäätised Ekcelense ja Nu Fruit.

Tänavu puhkenud sanktsioonide sõda puudutas Beshmelnitski äri valusalt, sest lisaks loobumisele seni haaratud turust tuli loobuda ka kavandatud laienemisest. Tänavu suvel võttis ta 24,5 miljonit eurot laenu, et laiendada eksporti Hollandisse ja Belgiasse.

Vene äritavade kohaselt korraldab Beshmelnitski oma äri läbi Küprose. Ka eriliselt just Preemia foodsi varade ostmiseks Eestis asutatud Nordic Foods Holding kuulub selles kaunis saareriigis  hotellis Hilton Cypros registreeritud firmaler Shiner Macost Ltd.

Kolme lapse isale kuulub ka Venemaa vanim Hrenovski hobumajand Voroneži oblastis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles