6 nippi, kuidas osavalt palka juurde küsida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: Marko Saarm / Sakala

Isegi juhul, kui töö on tore ja kolleegid suurepärased, ei ole palgatõus kunagi ülearu. The Build Network vahendab, kuidas oleks kõige parem palka juurde küsida. 

1. Palu teenet. Uuringud näitavad, et inimesed on vastutulelikumad, kui nad on sulle juba varem mõne teene teinud. Seega tuleks enne palgatõusu küsimist laenata oma ülemuselt näiteks raamatut.

2. Riietu sarnaselt. On tõestatud, et kipume olema sõbralikumad nende suhtes, kes meile sarnanevad. Sestap tasub ülemuse rõivastuslaadi tunda ja matkida. Käitumisteadlased kinnitavad veel, et vastaspoolt on lihtsam veenda, kui kasutada temaga sarnast kehakeelt.

3. Saa jaatav vastus. Müügimehed jõuavad meelepäraste tulemusteni, kui tekitavad tarbijates soovi öelda «jah». Seega küsi algatuseks, kas ülemus soovib nätsu, tassi teed või kas ta nautis oma puhkust. Kui oled juba ühe «jah» vastuse saanud, on aeg palka juurde küsida.

4. Meelita. Sa küsid palgalisa, kuna tahad ennast pikemalt ettevõttega siduda ja sellele pühenduda.

5. Küsi julgelt. Küsi suuremat palgatõusu, kui sa tegelikult loodad saada või mõistlik tundub. Tegemist on tuntud müügitrikiga, kuna nii jääb teisele poolele tingimisruumi ning tunne, et midagi on saavutatud.

6. Mõtle sõnastus ümber. Vestlus palgateemal ei ole tööintervjuu. See on pigem võimalus oma väärtust näidata. Paljud jäävad palgatõusust ilma, kuna paluvad teenet. Selle asemel tuleks selgitada, miks ettevõtte on sinu kohalolust võitnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles