Haavel: Ekspress Grupi bilansis on 20-miljonine auk

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Haavel.
Tõnis Haavel. Foto: Peeter Langovits

OÜ Grupivara ühe omaniku Tõnis Haaveli sõnul esitas ettevõte kohtus Ekspress Grupi vastu hagi, sest grupi majandusaasta aruandes on ligi 20 miljoni euro võrra ebaõigesti kajastatud Delfi Eesti ja Delfi Läti väärtus.

«Delfi Eesti ja Delfi Läti väärtuse õigel kajastamisel oleks Ekspress Grupi 2013. aasta tulemuseks 19 miljoni euro suurune kahjum ega oleks võimalik maksta dividende. Selle asemel tuleks leida raha kahjumi katmiseks,» ütles Haavel BNSile.

«Vähemalt viimase viie aasta jooksul on ettevõte «ennustanud», et Delfi Eesti ja Delfi Läti hakkavad tuleval aastal teenima oluliselt paremat kasumimarginaali ja ka müük suureneb kordades kiiremini, kui tegelikkus. Kaetava väärtuse testide aluseks olevaid lähteandmeid ja prognoose näidatakse majandusaasta aruannetes lünklikult ja üldsõnaliselt,» rääkis Haavel.

Ta lisas, et Delfi Eesti ja Delfi Läti kaetava väärtuse testide reprodutseerimine ning Delfi Eesti ja Delfi Läti firmaväärtuste vastavus bilansis kajastatud väärtusele ei ole ilma finantseksperdi abita kontrollitav. «Tegelikel ajaloolistel andmetel põhinev finantseksperdi analüüs näitab, et kaetava väärtuse testi eeldused ja seega ka tulemus on vale,» ütles ta.

Grupivara on Haaveli sõnul küsinud ettevõttelt ka andmeid, mille alusel selliste ennustusteni jõuti. «Nad on keeldunud seda andmast. Nende arvates ei pea väikeaktsionärid sellist asja teadma. Selline ettevõttesisene kultuur ei sobi börsile. Ettevõttel on tuhandeid aktsionäre, börs peab neid hämamise eest kaitsma,» lausus Haavel.

«Kuna mind isiklikult selline ettevõttepoolne hämamine ärritab, siis ei põhista ma oma arvamust ainult isiklikul analüüsivõimel, vaid oleme tellinud Delfide väärtuste hindamise ka sõltumatult eksperdilt,» märkis ta.

Sellele, et Delfi Eesti ja Delfi Läti firmaväärtuste suurust võivad oluliselt mõjutada testide lähteandmed, on Haaveli sõnul juhtinud tähelepanu ka 2013.aasta majandusaasta aruannet auditeerinud AS PricewaterhouseCoopers.

OÜ Grupivara esitas 19. septembril Harju maakohtule AS-i Ekspress Grupp vastu hagiavalduse 20. juuni korralise üldkoosoleku otsuste vaidlustamiseks, millega kinnitati Ekspress Grupi 2013. aasta majandusaasta aruanne ja kasumi jaotamise ettepanek.

Grupivara on Ekspress Grupi väikeaktsionär, ettevõtte osaluse suurus on 0,0003 protsenti aktsiakapitalist. Ettevõte omandas osaluse käesoleva aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles