Raha pole kunagi nii odav olnud

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laenuraha ajaloo odavaim.
Laenuraha ajaloo odavaim. Foto: Allikas: Eesti Pank

LHV panga ökonomist Heido Vitsur rääkis paar nädalat tagasi, et talle teeb muret olukord, kus Eestis on kaubanduspinda ühe elaniku kohta veidi rohkem kui Euroopas keskmiselt ning käibe kohta väga palju rohkem, kuid me peame ikka kaubandusse juurde investeerima.

«Minu jaoks on see märk, kui vähe nähakse Eestis atraktiivseid investeerimisvõimalusi,» lausus ta. «Mind hirmutab, kui investeeritakse kogu aeg jaekaubandusse ning see väike ja riskantne investeeringute tagasitulek on parim teenistus, mida väga paljud investorid näevad.»

Tõsi see on. Eelmisel nädalal alustas Harjumaal Viimsis uue kaubanduskeskuse ehitamist Tallinna Kaubamaja, samal ajal kui viimase aasta jooksul on sealkandis poole kilomeetri raadiuses avatud kaks suurt kauplust. Kuu lõpus avab uksed Eesti suurimaks kaubanduskeskuseks kujunev Ülemiste keskus. Selliseid näiteid on veelgi.

Muudest investeeringutest on aga kuulda üsna vähe. Puitmassitootja Estonian Cell, mida rohkem tuntakse küll tselluloositehasena, avas veidi vähem kui kuu aega tagasi Eesti suurima biogaasi tootmiskompleksi maksumusega 11 miljonit eurot. Raha investeeringuteks andis omanik ning pikalt kahjumis olnud ettevõte ise nimetas investeeringut päästmisprogrammiks. VKG avab sellel nädalal oma uue õlitehase, peagi loodab õlitehase valmis saada ka Eesti Energia.

«Energiasektor ongi varasematel aastatel teinud juba suuri investeeringuid ning mahu hoidmine on madalate energiahindade tõttu suur väljakutse. Muutust võiks tuua õlitootmise võimekuse tõstmine ja samuti investeeringud energiavõrkudesse,» ütles Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm.

«Lisaks mõjutavad mahuliselt üldpilti tagasihoidlikumad taristuinvesteeringud, mis ootavad uut Euroopa Liidu struktuurifondide rahasüsti,» lisas ta.

Ülemöödunud nädalal toimunud Äripäeva konverentsil kinnitasid Danske Banki tegevjuht Aivar Rehe ning Tallinki suuromanik ja endine pankur Ain Hanschmidt, et praegu on investeerimiseks parim aeg.

«Nii kättesaadavat ja odavat raha kui praegu pole kunagi olnud ja ilmselt enam ei tule ka,» ütles Hanschmidt. «Tasub seda võimalust ära kasutada, investeerida õigesse kohta, osta ettevõtteid ja laiendada.»

Miks siis ettevõtjad ei kasuta «elu võimalust», eelistavad võtta välja dividende ja lükata investeerimisotsused edasi tulevikku, mil ebakindlus on väiksem, aga raha ilmselt kallim?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles