Venemaalt pagendatud BP juht sõidab jääd sulatama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP praegune juht Tony Hayward (vasakul) lahkub ametist oktoobris, vabastades koha Mehhiko lahe naftakatastroogi teavitustööga tegelnud Bob Dudley`le (paremal).
BP praegune juht Tony Hayward (vasakul) lahkub ametist oktoobris, vabastades koha Mehhiko lahe naftakatastroogi teavitustööga tegelnud Bob Dudley`le (paremal). Foto: Reuters

BP vastne tüürimees Bob Dudley, kes kaks aastat tagasi TKN-BP tegevjuhina Venemaalt põgenema oli sunnitud, sõidab algaval nädalal firmade vahelt jääd sulatama.

BP ja Vene partnerite vahel lahvatas 2008. aastal kibe lahing TKN-BP kontrolli üle. BP süüdistas venelastest miljardäre tagakiusukampaania korraldamises, mida nood aga eitasid.

Tüli lõppes sellega, et Dudley viisat ei pikendatud.

Tol ajal olid aktsionärid lõhenenud kaheks vastasleeriks. Alfa Groupi miljardärist juht Mihhail Fridman, üks BP partnereid, kaalus Dudley juhikohalt eemaldamist kohtu kaudu.

Dudley kaaslaseks visiidil on ametist lahkuv Tony Hayward. Lähedalseisvate allikate sõnutsi kohtuvad mehed ettevõtte aktsionäridega, aga ka kõrgete Vene valitsusametnikega.

BP keeldus reedel reisi kommenteerimast.

Vene pool astus juba teisipäeval, niipea kui Dudley ametlikult Haywardi mantlipärijaks kuulutati,  sammu pingete leevendamise suunas. Fridman helistas otsekohe Dudley’le, et talle isiklikult õnne soovida. Mõjukas TNK-BP aktsionär German Khan, kes vastutab välistöötajate viisade eest, ütles, et lahing BPga ei olnud suunatud Dudley isiku vastu.

Tõenäoliselt tuleb jutuks ka BP Venezuela varade müük TNK-BP-le. BP ütles teisipäeval, et üritab teenida varade müügilt 25-30 miljardit dollarit Mehhiko lahe naftalekke kulutuste katteks.

BP-l on vähemusosalus kahes Venezuela ühisettevõttes, ühtlasi on nad Petromonagasi partnerid. BP keeldus osaluste võimalikku müüki kommenteerimast, TNK-BP teatas aga pressiteate vahendusel, et «toetab oma 50-protsendilise osaniku BP kavatsust korraldada strateegiliselt ümber oma huvid Venezuelas ning kaalub aktiivselt võimalust varade müügis osaleda».

«TNK-BP näeb siin võimalust suurendada oma haaret Venezuela turul,» seisab pressiteates.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles