Harry Potter tundmatu võluri pärast kohtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Potterist rääkivate raamatute autor J.K. Rowling filmi «Harry Potter ja segavereline prints» esilinastusel
Harry Potterist rääkivate raamatute autor J.K. Rowling filmi «Harry Potter ja segavereline prints» esilinastusel Foto: MAX NASH/AFP

Tundmatu kirjaniku pärijad on kaevanud «Harry Potteri» raamatute autori J.K. Rowlingu kohtusse ja süüdistavad teda sarja neljanda raamatu süžee mahaviksimises.

Multimiljonärist Rowlingu ja tema kirjastaja Bloomsbury esindaja ütles Briti ülemkohtus, et tegemist on «ulmelise ja absurdse» hagiga, millega kohus end vaevama ei peaks.

Kohtuasja algatanud Adrian Jacobsi pärijad väidavad, et 2000. aasta juulis ilmunud raamatu «Harry Potter ja tulepeeker» idee ja temaatika pärinevad Jacobsi raamatust «Võlur Willy seiklused», mis pärit aastast 1987.

Ülikiiret müügiedu kogenud «Harry Potteri» seeriast on kujunenud globaalne kaubamärk väärtusega ligikaudu 7 miljardit naelsterlingit.

Londonist pärit Jacobs oli miljonärist ärimees ja advokaat, kes elas aasta 1987 lõpupoole üle rabanduse ning läks 1991. aastal teistkordselt pankrotti. Ta suri vaestehaiglas aastal 1997.

Rowlingu esindaja JohnBaldwin ütles kolmapäeval ülemkohtus, et autoriõiguse rikkumise hagi tuleks tagasi lükata, kuna «Rowling ei ole hageja teosest midagi maha kirjutanud ning sellisteks kahtlusteks puudub igasugune alus».

Ta lisas, et kuna raamatud on «niivõrd erinevad, on teatud osa kasutamine Jacobi raamatust lihtsalt mõttelennu vili».

«Me ütleme otse, mida mõtleme: süüdistus on häbiväärne ning seda ei oleks iial tohtinud esitada,» ütles ta kohtunik söörDavid Kitchinile, kes peab nüüd otsustama, mida hagiga peale hakata.

Baldwin ütles kohtu ees, et «Võlur Willy» on üks «väga väga halb raamat» ning väitis, et ka ühe hageja veebilehe andmetel «ei ole see teos lugemist väärt».

Kohtule selgitati ka, et «Võlur Willy» eksemplarid toimetati aastal 1987 kirjastusagent Christopher Little’ile. Little’ist sai kaheksa aastat hiljem Rowlingu esindaja.

Mõlemas teoses on juttu võluritest ja nendevahelistest võistlustest, samuti viiteid rongidele, sai kohtule kinnitatud.

Baldwin selgitas kohtunikele, et Rowlingul puudus «Võlur Willyle» igasugune juurdepääs. «Tal puudus igasugune võimalus seda raamatut kopeerida. Rowling ja Little tutvusid alles aastal 1995, mida keegi ei ole vaidlustanud,» lisas ta.

Ühtlasi sai kohus teada, et Rowling alustas oma raamatu kirjutamist aastal 1990 ning esitas esimese «Harry Potteri» raamatu käsikirja mitmele agendile ja kirjastajale – kes kõik talle ära ütlesid. Läbimurre tuli Christopher Little’i kaudu, kes ütles pärast käsikirjaga turvumist, et see on «võrratu ja suurepärane».

Briti kirjastusfirma Bloomsbury, kes teiste poolt põlatud raamatu «Harry Potter ja Tarkade kivi» trükkimiseks lepingu sõlmis, tõusis tänu läbimüügile täiesti uutesse kõrgustesse.

Sarja seitsmendat ja viimast raamatut «Harry Potter ja Surma vägised», mis ilmus trükist aastal 2007, müüdi Suurbritannias esimese 24 tunniga 2,6 miljonit eksemplari, USAs aga 8,3 miljonit.

Kohus jätkub.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles