Alexela Energia jätkab LNG terminali rajamist ka ELi toetuseta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LNG terminal.
LNG terminal. Foto: SCANPIX

Alexela Energia AS jätkab veeldatud maagaasi (LNG) terminali rajamise projektiga ka ilma Euroopa Liidu (EL) toetuseta, kuid selle valmimine lükkub edasi.

«Meil on plaanis oma projektiga edasi minna, kuid tuleb leida teised lahendused,» ütles Alexela Energia juhatuse liige Marti Hääl BNSile. Neist lahendustest on täna veel vara rääkida, kuid LNG terminali valmimine Eestis lükkub kindlasti edasi, lisas ta.

Hääle sõnul ei olnud EL nõus katma neid lisakulutusi mida oleks tinginud projekti läbiviimine koos Gasum OYga ja selle tõttu koostööplaan ebaõnnestus.

 Teisipäeval lõppesid kolmepoolsed läbirääkimised Alexela Energia, Gasumi ja Euroopa Komisjoni vahel ebaõnnestunult. Gasum Oy teatas, et jätkab Lõuna-Soome LNG terminali rajamist.

Alexela Energia AS ja Gasum Oy esitasid augustis Euroopa Komisjonile kümmekond valikualternatiivi LNG terminalide ehitamise osas, enamus alternatiive näeb ette terminali rajamist ka Eestisse.

Veebruaris allkirjastasid Gasum ja Alexela Euroopa Komisjoni palvel memorandumi piirkondliku LNG terminali projekti täiendavatest analüüsidest, mille eesmärgiks oli kaardistada mai lõpuks võimalikke koostöövorme. Ettevõtted esitasid juunis oma plaanid, mis Euroopa Komisjoni seisukohalt ei olnud abikõlblikud ja seetõttu koostasid osapooled seejärel komisjoni palvel mitmeid alternatiivseid koostöömudeleid imporditerminali projekti elluviimiseks.

Alexela Energia on Alexela grupi energeetika valdkonna valdusettevõte, kuhu kuuluvad mootorikütuste jaemüügiettevõte Alexela Oil, LNG terminali arendav Balti Gaas, kütusekaubandusega tegelev Energia Nord, põlevkiviõli tootja Kiviõli Keemiatööstus, vedelgaasi ettevõte Reola Gaas ja elektrimüügiga tegelev Elektrimüügi AS. Alexela Energia alla kuuluvate ettevõtete konsolideeritud käive oli mullu üle 214 miljoni euro ning firmadest töötab enam kui 1500 inimest üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles