Ökonomistide hinnangul Vene majandus tänavu ei kasva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedjev Krasnodari kuberneri Aleksandr Tkatševiga Korenovski linna supermarketi lihaletti uudistamas.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedjev Krasnodari kuberneri Aleksandr Tkatševiga Korenovski linna supermarketi lihaletti uudistamas. Foto: Yekaterina Shtukina / ITAR-TASS

Venemaa majanduskasv jääb sel aastal nulli ja inflatsioon tuleb nelja aasta suurim, prognoosivad Reutersi küsitletud ökonomistid.

Sõjalise tegevuse vähenemine Ukrainas aitab vältida Venemaa-vastaste sanktsioonide karmistamist, kuid senised sanktsioonid püsivad ja on Venemaale õige valulised, ütles VTB Capitali ökonomist Vladimir Koltšev.

Kui Vene firmad läänest laenu ei saa, siis peavad nad võlgade tasumiseks kärpima investeeringuid. Samal ajal pitsitavad neid Venemaa kõrged intressimäärad, kui keskpank on hädas rubla stabiilsuse tagamisega. Olukorda aitaks kergendada sanktsioonide lõpetamine või Venemaa keskpanga rahapoliitika lõdvendamine, selgitav Koltšev.

Analüütikud ennustavad, et neljandas kvartalis Venemaa sisemajanduse koguprodukt (SKP) väheneb 0,3 protsenti ning hakkab tasapisi kasvama järgmisel aastal.

Venemaa selle aasta inflatsiooniks ennustatakse 7,9 protsenti, mis oleks suurim pärast 2010. aastat. Inflatsiooni kiirendab toiduainete impordi keeld ja rubla nõrgenemine. Selle mõjul peaks inflatsioon järgmise aasta esimesel poolel tõusma 8 protsendile ja siis aeglaselt alanema hakkama. Kõrge inflatsiooni tõttu ei ole keskpangal võimalik baasintressi langetada, et majandusele hoogu anda.

Dollar võrdub praegu 39,5 rublaga, aasta lõpuks peaks kurss paranema 37,5 rublale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles