Euroopa ettevõtted taastuvad jõudsalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswageni juht Martin Winterkorn Tennessees 2011. aasta Jetta mudelit tutvutsamas.
Volkswageni juht Martin Winterkorn Tennessees 2011. aasta Jetta mudelit tutvutsamas. Foto: SCANPIX

Mitmed juhtivad Euroopa ettevõtted kandsid eile ette oodatust tugevamad tulemused, andes märku ettevõtluse elujõu taastumisest üle kogu kontinendi.

Raskekaallased nagu Siemens, Royal Dutch Shell, Volkswagen ja BASF ületasid oma teise kvartali kasumitega muljetavaldavalt analüütikute prognoosid.

«Taaskord hea tulemus,» ütles Citigroupi strateeg Adrian Cattley. «On väga tähtis, et me ei ajaks sisemajanduse kogutoodangut ja aktsiaturge omavahel segamini. See, et Euroopa SKT on kehv, ei tähenda veel, et firmade kasumid viletsad oleksid.»

Analüütikud usuvad, et Euroopa ettevõtete puhaskasumid tõusevad tänavu 25-30 protsenti ning settivad seejärel tulevaks aastaks 10-15 protsendi vahemikku. Pärast mullust kukkumist on just tööstusfirmad ettevõtlust käima tõmbama asunud. VW ja BASF ehk siis Euroopa suurim autotootja ja maailma juhtiv keemiagrupp on mõlemad oma ärikasumit kahekordistanud. Kasuks on neile tulnud nii kasv arenevatel turgudel – eriti Hiinas – kui ka euro nõrkus.

Firmade tahked tulemused ja möödunud nädalased helgemad uudised pangandussektorist on nii mõnegi Euroopat vältima harjunud investori ümber mõtlema pannud.

«Veel möödunud nädalal oli raske leida ühainumastki USA investorit, kes Euroopa vastu huvi oleks tundnud. Kuna aga Baseli pangakapitali reformide asi on selginenud ja ka stressitestide tulemused analüüsitud, siis mõeldakse tõsiselt raha paigutamise peale ka Euroopasse,» ütles UBSi strateeg Karen Olney.

Mõned firmajuhid ja analüütikud on aga mures, et kasumlikkuse kasv võib hakata aeglustuma juba käesoleva aasta teises pooles.

BASFi tegevjuht Jürgen Hambrecht hoiatas, et kokkuhoiumeetmed võivad kasvu kolmandas ja neljandas kvartalis pärssima hakata, kuigi mõõdukas kasvus ta siiski ei kahtle.

Shell ütles, et «kuna globaalmajandusest tuleb niivõrd segaseid signaale», siis ei või müügiväljavaadetes sugugi kindel olla. «Naftahinnad on tänavu olnud stabiilsed, kuid naftatöötluse tulud, naftatoodete nõudlus ja maagaasi hetkehinnad on kõik suure surve all,» ütles Shelli juht Peter Voser.

Cattley ütles, et teise kvartali kiirendus oli ilmselt võimsaim, mida me näha saame.

Headest tulemustest teatasid eile ka naftafirma Repsol, Hispaania telekom Telefónica ja brittide Rolls-Royce.

«Taastumine hakkab tõstma ka siseturge. Kõik jõudsid euroala juba maha kanda, kuid nüüd hakkab inimestele koitma, et Euroopa selgroog pole murtud: Saksamaa on suurem kui perifeeria,» ütles Olney.

Lisaks Siemensile ootavad veel mitmed firmad tänavu rekordkasumeid. Citigroupi hinnangul jääb Euroopa kesmine kasum aga ligikaudu 20 protsenti allapoole 2007. aastal saavutatud lage.

Simensi tegevjuht Peter Löscher ütles, et kahekordse majanduslanguse märke tema ei näe. Mõned analüütikud aga on jätkuvalt mures, mis juhtub siis, kui euro taas tugevnema hakkab – või kui Euroopa pangandus uuesti peavalu peaks tekitama.

Eurotsooni suurim pank Santander teatas eile ette netokasumi kergest langusest, mille põhjustasid lootusetud laenud.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles