Majandususaldus on Euroopas juba neli kuud langenud

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kollaaž Katri Karing

Euroopa Komisjoni poolt 29. septembril avaldatud andmetel on Euroopa Liidu majandususaldusindeks septembris 103.6. Neli viimast kuud on majandususaldus langenud, kuid püsib plusspoolel. Euroalal oli majandususalduse indeks 99.9 ja langes kuuga 0.7 punkti.

Euroopa suurriikidest on majandususaldus kõrgem (kuid viimased kuud langustrendis) Suurbritannias (115.4). Majandususaldus on madalam Luksemburgis (87.9), Soomes (90.3) ja Austrias (93.0).

Eesti majandususaldusindeks on septembris pikaajalise keskmise (=100) suhtes 99.7 punkti, mis on 0.2 punkti halvem kui augustis. Eestis paranes teenindussektori, kuid langes tööstuse, kaubanduse, ehituse ja tarbijate kindlustunne.

Eestile oluliste ekspordimaade majandususaldus alanes. Nii on majandususaldus Leedus 99.6 (langus kuuga 0.9 punkti), Lätis 102.1 (langus kuuga 0.8 punkti), Rootsis 106.2 (langus kuuga 2.6 punkti). Soomes on majandususaldus pikaajalisest keskmisest madalamal tasemel (90.3) ja langes viimase kuuga 5.8 punkti. Soomes alanes nii ärisektori kui ka tarbijate kindlustunne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles