Vene aatom raputab Soome valitsust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olli Rehn
Olli Rehn Foto: SCANPIX

Soome valitsus on üha suurema surve all otsuse pärast omistada Vene riigifirmale Rosatomile õigus ehitada oma riigi pinnale tuumajaam. Pinged energia- ja välispoliitika pinnal ähvardavad kukutada koalitsiooni.

Tüli lahvatas septembri alguses, kui Soome roheliste liider nõudis, et valitsus tühistaks Rosatomile antud loa Fennovoima tuumajaama ehitamiseks, kirjutab Financial Times.

Eile ägenesid vaidlused veelgi – pärast seda, kui Soome õigusteadlased juhtisid tähelepanu huvide konfliktile, kuna majandusminister Jan Vaapavuori kirjutas esiteks alla tuumakoostöö lepingule Rosatomiga ning asus seejärel lobitööle kõnealuse tuumajaama ehitamise toetuseks.

«[See] lepe on õpikunäide võimu ebakorrektsest kasutamisest, antud juhul töö- ja majandusministeeriumis,» ütles Helsingi Ülikooli õigusteaduste professor Olli Mäenpää. Minister Vaapavuori hinnangul läks pofessor «liiga kaugele».

Endine ELi majandusvolinik ja nüüdne europarlamendi liige Olli Rehn ütles, et tuumajaama plaan on tänase seisuga «majanduslikult ebakindel ja poliitiliselt vigane».

«Soomel on pagasis suur kogus tööstuspoliitilisi vigu, mis on osutunud poliitiliselt ja majanduslikult kulukaks,» kirjutas Rehn oma blogis.

Rehn ütles Financial Timesile, et on tuumajaama vastu, kuna Euroopa Liit peaks näitama Kremli suunal üles üksmeelt. Ta juhtis tähelepanu sellele, et Euroopa Parlament on esinenud üleskutsega vähendada energiasõltuvust Venemaast ning tühistada kõik koostöös Venemaaga plaanitud uued energiaprojektid.   

Fennovoima ehitusega edasiminek läheb sel sügisel Soome parlamendis hääletusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles