Tšehhi peaminister: me ei vaja praegu eurot

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Petr Necas.
Tšehhi peaminister Petr Necas. Foto: SCANPIX

Kiire euro kasutuselevõtt võiks hindu tõsta, arvab hiljuti Tšehhi peaministriks saanud Petr Necas.


«Ma ei näe ühtki põhjust, miks peaksime loobuma paindlikust vahetuskursist, arvestades, et peame läbi tegema pikaajalise [Tšehhi ja rikkamate Euroopa Liidu riikide] hinnatasemete ühtlustumise protsessi,» vahendas Bloomberg Necase eilseid sõnu.

Tšehhi koruna on sel kuul euro suhtes kallinenud 3,7 protsenti ehk rohkem kui ükski teine Bloombergi poolt jälgitavatest valuutadest. Koruna kallinemine muudab Tšehhi ekspordi välismaal kallimaks, kuid välisriikide importkauba Tšehhis odavamaks.

«Valitsuse programmis ei ole eesmärgiks seatud ühtki kuupäeva ega antud lubadust euroalaga ühinemiseks,» ütles Necas.«Eksport on oluline, kuid see riik ei ole vaid eksportööride riik.»

«Praegust euroala olukorda arvestades ei oleks poliitiliselt tark öelda, et ühineme kindlal kuupäeval,» kinnitas peaminister. «Pealegi, keegi ei tea, mis juhtub euroalaga 2 või 3 aasta pärast, nii et ettevaatlik lähenemine on sobiv.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles